Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bábolna neve fogalom a magyar mezõgazdaságban, 23 ezer hektár tulajdonosa, és több ágazatban monopolhelyzetben vagy monopolközeli helyzetben van. Jegyzett tõkéje 8 milliárd forint fölött van. Húscsirke-felvásárlásban 23 százalékot tud, húscsirke-szülõpár és tojóhibrid elõállításban pedig 50 százalék a hazai piacból Bábolnáé. Jelentõs továbbá takarmánytermesztése, juh-, sertés- és lótenyésztése is.

Az utóbbi idõben viszont rossz hírek jönnek Bábolnáról. A vezetés nyilatkozatai szerint Bábolna eladósodottsága rendkívüli, csak a hitelkamatok meghaladják a 2 milliárd forintot. Az elmúlt idõszakban, '94-tõl kezdõdõen négyen ültek Bábolna elnöki székében, csak '96-ban három ember váltotta egymás Bábolna legfontosabb helyén. (Folyamatos zaj a teremben.) A vezérigazgató-helyettes és a vezérigazgató a sajtóban perrel fenyegetõzõ vitát folytatott, hogy ki hagyja el a céget.

Ezek után felvetõdik a kérdés, miért kell Bábolnát rohamtempóban privatizálni. Most megjelent a hír, az ÁPV Rt. már döntött is róla, hogy Bábolnát 30 százalékban külföldi tulajdonosnak akarják privatizálni. Jelzem, Bábolna 23 ezer hektár föld tulajdonosa is. Akkor, amikor az ÁPV Rt. még az 1997-es üzleti tervét sem fogadta el, miért olyan sürgõs már ez elõtt Bábolna sorsáról dönteni?

Kérdezem ezért miniszter urat, alkalmasnak tartja-e ebben a helyzetben Bábolnát a privatizációra, és nem tart-e attól, hogy egy újabb Budapest Bank-botrány keletkezik belõle. Köszönöm, várom válaszát. (Taps az MDF, a Fidesz, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage