Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Épp a mai sajtóban olvashatjuk, hogy Kónya Imre barátom, képviselõtársam, az ön hivatali elõdje egy minap Gyõrött tartott fórumán milyen ijesztõ adatokat ismertetett a hazai bûnözésrõl. Ennek én csupán egy szeletérõl szeretnék most néhány szót szólni.

Mindnyájan tapasztaljuk, hogy jelentõsen megnõtt hazánkban a tartósan itt-tartózkodó külföldi állampolgárok száma. Az esetek jelentõs részében ezek a külföldiek - hagyományos elnevezéssel: idegenek, akár szépek, akár csúnyák - legálisan élnek közöttünk, mindnyájunk számára hasznos gazdasági tevékenységet végeznek, esetleg kutatásokat, tanulmányokat folytatnak nálunk.

Feltûnést azonban nem ezek keltenek, hanem azok a bûnözõk, akik már valósággal rettegésben tartják a lakosságot. Hol vagyunk már attól, amikor csak restellkedtünk és bosszankodtunk a belvárost ellepõ seftelõk és a kéretlen utcai pénzváltók miatt?! Most már szinte naponta ropognak a fegyverek és robbannak a kézigránátok. Sajnos a rendõrség a tetteseket általában nem találja meg, vigasztalásul csak azt halljuk, hogy valószínûsíthetõen bandák egymás közötti leszámolása áll a háttérben.

A társadalom számára azonban egyáltalában nem megnyugtató, ha a bûnözõkkel a bûnözõk szállnak szembe, hogy az erõszakos cselekmények áldozatai jobbára külföldiek, sokszor talán olyanok, akik maguk is jogellenes tevékenységet folytatnak.

Február 4-én a merényletek célpontjává vált, külföldiek által mûködtetett vendéglõkkel kapcsolatban tettem fel önnek kérdéseket. Válaszai nem csökkentették aggályaimat, hogy számos vendéglõ egyben bûnbarlang.

Ezért kérdezem miniszter urat, hozzávetõleg hány külföldi vendéglõs, kereskedõ, üzletember él Magyarországon legálisan. És vajon mekkora az illegálisan, lejárt vízummal vagy tartózkodási engedéllyel köztünk élõ idegenek száma? Igaz-e, hogy miközben hatóságaink igen nehézkesen, lassan adnak - ha adnak - tartózkodási engedélyt a házasság vagy családegyesítés címén ezt kérelmezõ, a szomszédos országokból érkezõ magyaroknak, jóval könnyebben, hogy ne mondjam, olajozottabban folyik az Európán kívüli területekrõl származó vagy a Szovjetunió utódállamaiból érkezõ üzletemberek letelepedési engedélyeinek a kiadása.

Tekintettel az elharapódzó bûncselekményekre, úgy vélem, ideje volna differenciáltan átvizsgálni a Magyarországon tartózkodó külföldiek jogállását és tevékenységét, valami olyan elv szerint, hogy zaklatásmentes, rugalmas és gyors bánásmódot a tisztességes külföldiekkel szemben, azonnali kitoloncolást a jogtalanul itt- tartózkodók számára, és belépési tilalmat a tisztességtelen szándékkal érkezõkkel szemben. Véleményem szerint elengedhetetlenné vált, hogy a rendõrség határozottabban lépjen fel a külföldi maffiák megfékezése érdekében, folytasson igazoltatási akciókat, vizsgálja felül a tartózkodási engedélyeket, és idegenrendészeti akcióinak célpontját ne a nehéz, más által nem vállalt munkát éhbérért végzõ, jelenlegi határainkon túlról érkezõ magyarok alkossák, hanem a gyanús hátterû, kétes szándékkal ideérkezõ idegenek.

Kérem válaszát. (Zaj. - Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage