Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban el kell mondanom, hogy az idegenrendészeti tevékenységünk, valamint a tartózkodási engedélyek, letelepedési engedélyek, állampolgárságok kiadása azon jogszabályok alapján - és természetesen ezeket a jogszabályokat betartva - történik a Belügyminisztériumban, illetve a közremûködõ hatóságok részérõl, amelyeket az elõzõ parlamenti ciklusban alkottunk meg. (Taps az ellenzéki oldalon.) Nem biztos, hogy annyira jó az a törvény, hogy meg kelljen tapsolni, tisztelt képviselõtársaim... (Derültség a kormánypárti oldalon. - Taps.) csak jelezni szeretném, hogy nincs változás a hatóságok gyakorlatában, és nem tartom szerencsésnek, ha általában az idegenekre, általában a vendéglõkre, általában az idegenek üzemeltetésében vagy tulajdonában lévõ vendéglõkre vonatkozóan megjegyzéseket teszünk.

Ezek után hadd válaszoljak képviselõ úr kérdéseire. A Magyarországon állandó, illetve ideiglenes tartózkodási engedéllyel élõ nem magyar állampolgárok száma, továbbá az illegálisan tartózkodók becsült száma tárgyában elhangzott interpellációval kapcsolatban szeretném a következõ választ adni.

A Magyar Köztársaság területén állandó tartózkodási engedéllyel 66 ezer külföldi él. A bevándoroltak több mint 80 százalékát a környezõ országokból érkezõ magyar nemzetiségûek teszik ki. A bevándoroltak jogi helyzete közelít a magyar állampolgárokéhoz, például magyarországi munkavégzésükhöz vagy vállalkozások alapításához nincs szükségük hatósági engedélyre. A bevándorlási engedélyt csak azok a külföldiek kaphatják meg, akik legalább három éve jogszerûen tartózkodnak az országban, magyarországi lakóhelyük, megélhetésük biztosított, továbbá a személyükkel szemben törvényi kizáró ok nem merült fel. Emellett a kormány évente bevándorlási keretszámot állapít meg, melynek révén biztosítható a bevándorlás szinten tartása.

A jogszabályok kedvezményezett helyzetet biztosítanak a bevándorlást családegyesítés céljából kérelmezõknek, illetõleg a magyar nemzetiségûeknek. Erre is figyelemmel megkérdõjelezhetõ és megkérdõjelezendõ a képviselõ úr azon állítása, hogy a házasság vagy a családegyesítés céljából kérelmet benyújtó magyar nemzetiségû személyek nem, vagy csak nehézkesen kapnak bevándorlási engedélyt.

(15.40)

Természetesen az idegenrendészeti hatóságoknak e kérelmezõk esetében is meg kell gyõzõdniük a jogszabályban meghatározott feltételek, illetve a közérdek érvényre juttatását biztosító feltételek meglétérõl.

Magyarországon a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezõ külföldiek száma meghaladja a 44 ezret. Az e kategóriába tartozók kétharmada munkavégzés, illetve más jövedelemszerzés céljából tartózkodik Magyarországon. A tartózkodási engedély érvényességi ideje meghosszabbítható. A huzamosan tartózkodók közül legnagyobb számban román - 8434 -, volt szovjet - 4493 -, kínai - 3986 - és volt jugoszláv - 3345 - állampolgárok fordulnak elõ.

Az idegenrendészeti hatóságok legfeljebb egy évi tartózkodásra ideiglenes engedélyt is kiadnak. Ilyet az elmúlt évben 25 ezer külföldi kapott.

Az illegális migráció felerõsödése, illetve a külföldi bûnözõk országok közötti mozgása véleményem szerint is komoly veszélyt jelent az ország számára. Ezért a rendõrség - együttmûködve a munkaügyi hatóságokkal - folyamatos erõfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze, illetve visszaszorítsa a közbiztonságunkat veszélyeztetõ, társadalmunkra nemkívánatos hatást gyakorló jelenségeket.

A munkaügyi hatóságok az elmúlt évben 1983 alkalommal ellenõrizték a külföldiek magyarországi foglalkoztatását. Az ellenõrzések eredményeként szabálytalan foglalkoztatás miatt 625 esetben kezdeményeztek intézkedést, a munkáltatókat 194 millió forint megfizetésére kötelezték.

A rendõrség a tervszerû és folyamatos közbiztonsági akciói és ellenõrzései során 4909 jogsértést elkövetõ külföldi kiutasítását rendelte el. Ehhez még hozzáteszem, hogy több mint 200 ezer azoknak a száma, akiket a beutazási feltételek hiánya miatt a határõrség nem engedett belépni az ország területére.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage