Rab Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAB KÁROLY (független): Tehát a kérdéssel, hogy átlagosan Magyarországon hány másodperc büntetést szabnak ki egymillió elsikkasztásáért, nem feltétlenül és nem egyedül az ítéletek szigorítását, hanem egyáltalán az ítéleteket kérném számon, a felmentéseket vagy az évek múltán meghozott ítéletek bûnpártoló hatását. Az, hogy az elmúlt évek során elkövetett százmilliós, milliárdos nagyságrendû bûncselekmények tettesei szabadon élik világukat, ösztönzõleg hat az újabb bûnök elkövetésére.

Az elmúlt hónapok korrupciós ügyei, a nyilvánvalóan tisztességtelen magatartás, a politikai elit érintettsége ezekben az ügyekben, a következmények hiánya növeli a zavarosban halászók számát.

Sokan feltételezik, hogy a törvényhozóknak érdekük fûzõdik ahhoz, hogy ne szülessenek meg a törvények, hogy a kiskapuk ne záródjanak be, hogy a bíróságok elõtt a százmilliókat eltüntetõk a jog betûjével eredményesen védekezhessenek.

Ami Magyarországon történik, az az elmúlt évtizedek, az elmúlt évek és hónapok, a politika zavarainak, a büntetési gyakorlatnak, a jogi szabályozás hibáinak, a politikai gyakorlat bûnpártoló jellegének, a tulajdon védelme helyett a rablott tulajdon és tulajdonosa védelmének a következménye. Az évek múltán kiszabott büntetések elképesztõen enyhék az okozott kárhoz képest, a büntetések aránytalanok; százmillió elsikkasztásáért kisebb büntetést szabnak ki, mint a töredék értékû másfajta vagyon elleni bûncselekményért. Hét év nem volt elég a jogrendszer durva hibáinak kiküszöbölésére. El kellett volna érni, hogy ne aludjon nyugodtan, aki bármikor bármilyen bûnt követ el. Ez nem történt meg, ezzel a politika bátorította a további bûnelkövetést. Milliárdok tûntek el a szemünk elõl, a szemünk elõtt.

Többen annyira hozzászoktak volt és létezõ jogtalan elõnyeikhez, hogy fel is háborodnak, ha számon kérik rajtuk visszaéléseiket. A nem, vagy késõn meghozott és enyhe ítéletek, felmentések maguk is elõidézik az újabb bûncselekményeket. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Ezért kérdezem: átlagosan Magyarországon hány másodperc büntetést szabnak ki egymillió elsikkasztásáért? Kit tart miniszter úr felelõsnek a helyzetért, és mit kívánnak tenni, hogy ne a jog akadályozza az igazságszolgáltatást?

Köszönöm. Várom válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage