Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Rendkívül nehéz egy ilyen összetett kérdésre két perc idõtartamon belül választ adni. Politikai megállapítások is szerepelnek az ön kérdésének értelmezésében, amelyekkel valamennyivel nyilvánvalóan nem tudok egyetérteni.

Ami az ítélkezés szigorát vagy enyheségét illeti, képviselõ úr, ebben megoszlanak a vélemények. Vannak olyan álláspontok, amelyek túlságosan enyhének tartják a jelenlegi bírósági ítélkezési gyakorlatot, különösen a vagyon elleni bûncselekmények körében. Ha konkrétan megvizsgáljuk például a rablás esetében a legutóbbi idõszakban kiszabott büntetési tételeket, ennek az alapesetnél kettõtõl nyolc évig terjed a büntetési tétele, illetõleg minõsítõ körülmények esetén öttõl tíz esztendeig, illetõleg öttõl tizenöt évig terjedhet, azt figyelhetjük meg, és a számok azt mutatják, hogy az elítéltek 30,6 százaléka a minimumnál vagy az alatt van.

(16.00)

57,3 százaléka a minimum és a középérték között van, 11,4 százaléka van a középérték és a maximum között, 0,8 százaléka a maximum felett. Tehát mintegy 70 százalék a középértékhez közelítõ - vagy fentrõl vagy lentrõl - a büntetési tétel.

Nyilvánvalóan, ha egy másik tényezõt is figyelembe veszünk, a Magyarországon fogva tartottak számát és arányát százezer lakosra viszonyítva - hiszen ez a nemzetközi etalon -, akkor Magyarország Európában a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb, százezer lakosra 132 fogva tartott jut. Ez azt bizonyítja, képviselõ úr, hogy ez a büntetési gyakorlat mégsem olyan enyhe, mint ahogyan azt a közvélemény talán minõsíti.

De nyilvánvalóan ezeknél is fontosabb az a kérdése a képviselõ úrnak, amelyet arra vonatkozóan tett fel, hogy mit kívánunk tenni.

Az elmúlt hat-hét esztendõ nem maradt el anélkül, képviselõ úr, hogy ne próbálta volna meg a mostani és az elõzõ törvényhozás is alkalmassá tenni a büntetõ törvénykönyvet éppen a gazdaságban megjelenõ új bûncselekményekkel szembeni harcra. Hiszen a piramisjátéktól kezdve a különbözõ kártyákkal - bank- és telefonkártyákkal - történõ csalások kodifikálásig mintegy negyven új törvényi tényállás került a büntetõ törvénykönyvbe. Nyilvánvalóan kialakultak aránytalanságok is, amelyet korrigálni kell. Most folyik a büntetõ törvénykönyv szankciórendszerének szakmai vitája. (Az elnök csengõjét megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Áprilisban ide kerül a Ház elé, együtt azzal a másik nyolc törvénnyel is, amely az igazságszolgáltatás átfogó reformjának keretében kíván a kialakult helyzeten változtatni. (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)

Ezt kívánjuk tenni, képviselõ úr, fogadja el a válaszomat. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage