Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Az azonnali kérdések órájában már szó volt róla és megerõsítést nyert, hogy eltûnt tíz tonna olyan papír, amely hamis 5000 forintos elõállítására alkalmas. A titkosszolgálatok 1995. december 21-én a határig követték azt a kamiont, ami ezt a papírt tartalmazta. Tették ezt nagyon helyesen azért, mert a német kollegák jeleztek, hogy olyan nagy mennyiségû papírról van szó, ami alkalmas ilyen ügylet bonyolítására, és ez a papír minõségileg teljes mértékben megegyezik azzal a Diósgyõrben gyártott papírral, amire a magyar 5000 forintost nyomtatják.

1995. december 21-én - a napilapok állítása szerint - eltûnt a titkosszolgálat szeme elõl ez a tíz tonna papír, és a mai napig sem lehet tudni, hogy hol van. Ezért öntõl mint a titkosszolgálatokat felügyelõ minisztertõl kérdezem, hogy - a megítélésem szerint - az ország pénzügyi biztonságát veszélyeztetõ törekvés felderítésével hogyan állnak. Hogyan tûnhetett el a titkosszolgálatok szeme elõl ez a tíz tonna, hamis bankjegy elõállítására alkalmas papír?

Okulva a belügyminiszter úr válaszaiból, tisztelettel szeretném kérni: ne válaszolja azt, hogy 1997 februárjában vizsgálatot rendeltek el, mert nem tudom, hogy akkor mi történt 1995. december 21-e és '97 februárja óta. Tisztelettel kérem: ne válaszolja azt, hogy engedély nélkül lehet az országba behozni ezt a papírt, hiszen önök tudtak róla, a német kollegák errõl értesítették önöket.

Azt kérem öntõl, amennyiben itt és most nem tud erre kielégítõ választ adni, akkor ezt tegye meg az erre illetékes parlamenti bizottság, a nemzetbiztonsági bizottság elõtt.

Várjuk válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage