Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! 1997. január-február hónapról vadlelövési, illetve elhullási jelentést kértünk be. Ezt a következõ hónapban tudjuk értékelni, de vannak elõzetes becslések. Ezek alapján a december végétõl január végéig tartó kemény téli hónapban hasonló kár érte a vadállományt, mint elõzõ év egész telén. Sajnos így néz ki a helyzet. Ez a korábbi enyhe telekhez viszonyítva mintegy 20 százalékkal nagyobb vadelhullást eredményezett elsõsorban az õznél, a muflonnál és az apróvadban.

Köztudott, hogy jelenleg általános, az egész országra kiterjedõ vadászati tilalom van érvényben. Az általános vadászati tilalom elrendelése elõtt a vadászati hatóságok a jelenlegi 840 vadászterületbõl 379 területen rendeltek el részleges, 93 vadászterületen pedig teljes vadászati tilalmat a vadállomány védelme érdekében elsõsorban ott, ahol új lesz a vadászatra jogosult.

(16.20)

Amennyiben a megyei vadászati hatóságok azt tapasztalták, hogy a vadetetés elmaradt, úgy felszólították a jelenlegi és az új vadászatra jogosultakat, hogy közösen tegyenek eleget a vadetetési kötelezettségnek. Március 1-jétõl a szankcionálási lehetõségek továbbra is fennállnak, az év elsõ felében a vadászati felügyelõségek megerõsítésre kerülnek, hatékonyabban ellenõrzik majd a vadgazdálkodókat, és segítik szakmai tanácsokkal a szabálytalanságok megelõzését. Meg fog szûnni a bizonytalanság, az új vadászatra jogosultaknak tízéves idõtartamra biztosítva lesz a vadgazdálkodás lehetõsége, ilyen idõtartamú terveket kell készíteniük, és ez is segíti a problémák megoldását.

Jelentõs erdei vadkárokat eddig nem észleltek, bízunk benne, hogy a hó olvadásával az õszi vetésekben sem jelentkeznek mezõgazdasági vadkárok.

A vadászati törvény életbelépése után pedig, amikor a területek új gazdái meglesznek, bízom benne, hogy egy magasabb színvonalú vadgazdálkodás, a vadak érdekeit messzemenõbben figyelembe vevõ vadgazdálkodásra számíthatunk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage