Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A Kiskunsági Nemzeti Park úgynevezett bugaci területén az ott található szovjet lõtér miatt 1990 elõtt kõolajkutatás céljára igen nagy méretarányban történõ geofizikai mérésekre került sor. 1992-'93-ban kiegészítõ szeizmikus méréseket végeztek, amelynek eredménye alapján 1600 méter mélységben mintegy 5,5x2,5 kilométer kiterjedésû, gigantikusnak számító geológiai szerkezeti formát mutattak ki. Ezt követõen helyszíni szemlére került sor, az itt található élõvilág megóvása érdekében az ezen helyen történõ munkavégzés igen komoly tér- és idõbeli korlátozásokat tett szakhatósági közremûködésében az elsõfokú természetvédelmi hatóság. Megtette a feltételrendszerében azt is, hogy amennyiben 1997. április 30-ig a munkálatokkal nem végeznek, úgy azonnal félbe kell szakítani a munkát és a területrõl le kell vonulniuk. Természetesen a terület igénybevételének kártalanítási összegének, 10 millió forint fizetésére is sor került a Mol Rt. részérõl.

A mélyfúrásra jelenleg igénybe veendõ terület egy 100x100 méteres terület, amelyen egy 20x60 méteres betontalapzat kerül elhelyezésre. Hangsúlyozom, hogy kutatófúrásról van szó, melynek helyszíne a volt szovjet lõtér részét képezi, annak peremén helyezkedik el, mindössze 4 ezreléke annak a 453 hektár területnek, amely a nemzeti park területét teszi ki.

(16.30)

Ennek a területnek a környezete az 1990-ig tartó lõtéri használatból fakadóan enyhe, helyenként közepes degradáltságot mutat, amelyet a helyenként tömeges elõfordultságú növények, így a betyárkóró is jelez. Ugyanakkor a már néhány év óta tartó zavarásmentességbõl adódó gyepregeneráció megfigyelhetõ.

Jelenleg a földtani kutatás iránti engedélyezés folyamatban van, a bányatörvény rendelkezései szerint a Körös-Maros Nemzeti Park, illetõleg az elsõfokú természetvédelmi hatóság szakhatóságként mûködik közre, s természetesen prioritást élvez minden egyes kompromisszum felett a természeti értékek megõrzése.

Kérem, hogy fogadja el képviselõ úr a válaszomat.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage