Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Emlékeztetni szeretnék rá, hogy a múlt év végén elfogadott társadalombiztosítási jellegû csomagnak egy része volt az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény is. Ennek a módosítására terjesztettünk be javaslatot. Ennek a legfõbb oka az, hogy a nyugdíj melletti vállalkozók, egyéni vállalkozók is, egészségügyi hozzájárulást kötelesek fizetni. Ebben mi alkotmányossági problémát látunk, mert az egészségügyi hozzájárulást általában a nyugdíjasok nem fizetik.

Az a nyugdíjas, aki a csekély, kis nyugdíja kiegészítésére vállal valami munkát, elsõsorban szolgáltatást végez, elsõsorban kis községekben, úgy gondoljuk, itt alapvetõ számára az, hogy csekély nyugdíját kiegészítse. Az alkotmányossági problémán túl még gazdasági jelentõséget is tulajdonítunk annak, hogy erre a nem nagy mértékû, de mégis meglévõ tevékenységre szüksége van a vidéknek, a szolgáltatásoknak, az ellátásnak. Mi úgy gondoljuk, az alkotmányossági probléma miatt a vonatkozó szakasz törlése lenne szükséges. Amennyiben a tisztelt Ház napirendjére veszi ezt a témát, akkor természetesen más módon is meg lehet oldani, mint a teljes törléssel.

Kérjük e törvénymódosítás napirendre vételének támogatását. Nem tudjuk, hogy a kormány készülõ csomagja tartalmazni fogja-e ennek a törvénynek a módosítását is. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage