Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szõlõ- és gyümölcstermesztésrõl, valamint a borgazdálkodásról szóló '70. évi 36. törvényerejû rendelet módosítására tett képviselõi indítványok nagyon fontos lépésnek tekintendõk a szõlõ-borágazat szabályozása terén. Bár megindult az új bortörvény elõkészítése, a múlt héten a kormány elfogadta annak téziseit, és várhatóan az év második felére elkészül a törvény tervezete, egészen biztos, hogy ebben az évben még nem tud keretet adni az ágazat tevékenységének.

A termelõi körbõl érkezõ jelek és információk alapján elemi erõvel jelentkezik a szõlõ- és bortermelés áttekinthetõségének megteremtésére, a hamisítók mozgásterének szûkítésére, a tisztes termelõk hatékonyabb védelmére vonatkozó igény. Nem engedhetõ meg, hogy az új törvényre várva az 1997-es évjárat kiessék a rendteremtés szempontjaiból. Meg kell teremteni a folytonosságot az új szabályozásig.

A módosítások az említettek mellett egyszerre ott szolgálják a hegyközségi tevékenység hatékonyabbá tételét is; jogi alapot adnak a származási bizonyítvány általános érvényû bevezetésére hivatott, elõkészített miniszteri rendelet megjelentetésére; a származási bizonyítvány rendszere révén nyomon követhetõvé válik a szõlõ útja a termelõtõl a fogyasztóig. A rendelkezés eredményeként jelentõsebb beruházás nélkül hatékonyabbá tehetõ a szakágazati ellenõrzés, megvalósulhat, kiteljesedhet az eredetgarancia. Ez pedig egyaránt elengedhetetlen feltétele az exportnak, az európai uniós csatlakozásnak és a hazai fogyasztók védelmének.

A rendelkezés kimunkálása, szakmai pozitívumai mellett szép példája annak is, hogyan mûködhet együtt a törvényhozó és a végrehajtó hatalom, miként erõsítheti egymást a szakmai és a társadalmi igény.

Köszönet illeti az indítványt felkaroló képviselõket. A törvényjavaslat és a beterjesztett módosítások a szabályozás pontosítását szolgálják, ezért azokkal - megerõsítve a mezõgazdasági bizottsági állásfoglalást -, egyetértünk. Az elmondottak alapján kérem a törvényjavaslat támogatását. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage