Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke, a bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az ismeretes, a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésben kérte az Országgyûlés állásfoglalását dr. Torgyán József országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában. Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség társelnöke jelentette föl õt rágalmazás vétsége miatt. A feljelentés szerint dr. Torgyán József a Magyar Népjóléti Szövetség október 23-án megtartott rendezvényét követõen a Magyar Rádió 16 óra címû mûsorában olyan kijelentéseket tett, amelyek súlyosan sértik személyiségi jogait és politikai lejáratására alkalmasak.

A mentelmi bizottság január 20-án is és február 12-én is két olvasatban tárgyalta az ügyet. Megkértük a 16 óra szerkesztõségétõl a vonatkozó kazettát, és a bíróságtól utólag megkértük és megkaptuk a teljes följelentést.

Ezek alapján megállapítható volt, hogy a feljelentésben nemcsak hogy pontatlanul idézte Szabó Albert - akit én nem neveznék úrnak - (Derültség, zaj.) Torgyán úr szavait, hanem nagyon lényeges kitételek nem is szerepeltek ebben. Elnézést, hogy ezt így személyesen mondtam, és országgyûlési képviselõként hozzáteszem, hogy meghallgattuk a kazettának azt a részét is, ami a gyûlésrõl való bekiabálásokat közvetítette, és azt kell hogy mondjam, és ezt teljes felelõsséggel vállalom: tipikus neonáci szövegek voltak Szabó Albert úr gyûlésén. Ezt mint a bizottság elnöke nem tehetem, ezért elnézést kérek, de ezt ki kellett itt mondanom.

Tehát éppen amiatt is, hogy a feljelentés teljes mértékben eltér számos részletben attól, amit Torgyán úr a rádióban mondott, a mentelmi bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a sérelmezett feljelentésében zaklató jelleggel fordult az Országgyûléshez.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítottuk, hogy a bizottság hatáskör hiánya miatt az ügyet nem értékelheti, azonban a közszereplõ politikusról szóló véleménynyilvánítás keretein az érintett képviselõtársunk ebben az esetben nem ment túl. Az Alkotmánybíróság 94/36. határozata szerint a közszereplõ politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás köre tágabb körû, mint más személyeknél, és az is egyértelmû volt a dokumentumokból, hogy Torgyán József nem magát Szabó Albert személyét, hanem magát a politikai jelenséget minõsítette.

A mentelmi bizottság természetesen nem kívánt állást foglalni ebben a politikai vitában, de ezeket a megállapításokat meg kellett hogy tegye. Erre tekintettel azt javasolja az Országgyûlésnek - 7 igen, 1 nem és 1 tartózkodással -, hogy Torgyán József mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage