Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is én is szeretném leszögezni a kormány nevében, hogy teljes mértékben egyetértünk az ön aggodalmaival és azzal a szándékkal, hogy itt mindent a törvényesség, az alkotmányosság és a most megszavazott törvény szellemében kell végrehajtani. Tehát a magunk részérõl örömmel üdvözlünk minden olyan szándékot, amely erre irányul, és én így értelmeztem, hogy Tímár képviselõ úr felszólalása ezt a célt szolgálja.

(21.10)

Õ vázolt egy megoldási módozatot, ami elvileg járható lett volna, ez egy megoldási módozat. Én azt hiszem, hogy akár egyenértékûnek is tekinthetnénk a jelenleg javasolttal, de a tárgyalások során és a törvényjavaslatban mi egy más utat választottunk, olyan utat, amit egyébként az Alkotmánybíróság is a figyelmünkbe ajánlott, tehát a közalapítvány megalapítására teszünk javaslatot, s a közalapítvány az erre vonatkozó törvények keretén belül mûködik, tehát úgy, ahogyan Szabó Lajos Mátyás már az imént elmondta, azaz az alapító nevezi ki a kurátorokat.

Miután pontosan értjük ezeket a problémákat, amelyeket ön jelez, ezért igyekeztünk mind az alapító okiratban, mind pedig a kuratórium összetételében is tükröztetni egy olyasfajta sokszínûséget és a mindenkori kormány érdekeltségét, ami elsõsorban abban rejlik, hogy a törvények betartásával történjék a kárpótlásnak ez a formája. Ezen túlmenõen az állam természetesen felelõsséget érez és felelõsséget is kell hogy vállaljon a mûködés fölött, amelyet idõrõl idõre az Állami Számvevõszék is ellenõrizni fog. Fölállításra fog kerülni egy felügyelõbizottság, amely vizsgálni fogja folyamatosan ennek az alapítványnak a mûködését.

Tehát én most úgy érzem, hogy a képviselõ úr által megfogalmazott aggodalmakra, aggályokra megfelelõ választ tudtunk találni, és remélem, hogy a gyakorlat ezt igazolni fogja, egyébként pedig a felszólalással alapvetõen egyetértek. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage