Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy egy ország közbiztonsági helyzete nem egyszerûen és kizárólag rendõrségi kérdés. Az is. Azonban a bûnözés egy társadalomban mindig az a felszíni jelenség, amely mélyebben húzódó problémákat, társadalmi bajokat, gazdasági bajokat tükröz. Úgy hiszem, hogyha arról beszélünk, hogy a belügyminiszternek van felelõssége a rendõrség állapotáért, akkor nem hallgathatjuk el, hogy a bûnözés egészéért a kormányzati munka egészét terheli felelõsség, olyan gazdasági állapotok, olyan politikai szituáció teremtéséért, amely kedvezett a szervezett bûnözés, az alvilág terjedésének.

Ezen a ponton nem hallgathatom el, hogy az igazságügy-miniszter úrnak is igen súlyos felelõssége van ebben az ügyben, amikor egy nagyon érdekes megoldással a már tárgyalásba vett büntetõ törvénykönyvi módosítási javaslatot - amelyet a Néppárt terjesztett elõ - a részletes vita kellõs közepén lesöpörte az asztalról, amelyikben kifejezetten a robbantásos bûncselekményekre vonatkozóan külön büntetési tételt és súlyosbítást javasolt - errõl lehet vitatkozni, hogy majd a kormányéban is benne lesz, de addigra legalább egy fél évet veszítünk, míg az életbe léphet. Itt nemcsak az üldözése, hanem a törvény bûnözéstõl való visszatartó ereje is igen nagy lett volna.

Tehát nem tudom csak Kuncze Gáborra korlátozni a bûnözésért járó felelõsséget, abban a kormány egészének és az igazságügy-miniszter úrnak a felelõsségét is meg kell állapítanom. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage