Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ismét napirenden van e nagyon fontos kérdés: Magyarország közbiztonságának alakulása, és miután a parlamentnek nem sikerült ezt a kérdést megvitatnia, ismét arra kényszerülök, hogy két percben próbáljak meg az elhangzottakra reagálni.

Amiben az elõttem szólókkal egyetértek, az az, hogy a közbiztonság Magyarországon valóban nem jó, és kétségtelen, hogy a rendõrség helyzete és a közbiztonság javítása érdekében megtehetõ intézkedések között természetesen összefüggés van.

Ami ellen nagyon határozottan tiltakoznom kell, az az, hogy elhiggyük, hogy Európa Bangkokja, elhiggyük, hogy ilyen rettenetes állapotok vannak Magyarországon, és általában az ellen is tiltakoznom kell, hogy ilyen módon félelmet keltsünk abban a lakosságban, amelyiknek a szubjektív biztonságérzete kétségkívül rendkívüli módon megromlott 1989 óta, amióta az ismertté vált bûncselekmények száma többszörösére növekedett.

Ami a megtett intézkedéseket illeti: az 5 milliárd forintos fejlesztési lehetõség a rendõrség számára 1997-ben rendelkezésre áll; a költségvetésen túlmenõen a rendõrség lehetõséget fog kapni arra, hogy mintegy 1600 fõvel növelje a rendõrök számát 1997 év közepétõl; 1997-ben értékmegõrzõ támogatásokat kapott a rendõrség a költségvetésben, miközben 1996-ban pedig egy kiemelt bérfejlesztési lehetõséget kaptak. Tudom, hogy ez nem sok, de figyelembe véve az összes lehetõséget, mégis bizonyos elõrelépés van ezen a területen.

Végül én természetesen, noha a száz napot nem ígértem (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.), de nem kérek természetesen bizalmat az ellenzéki képviselõtársaimtól, különösen nem Torgyán József úrtól, azt viszont kérem a tisztelt Háztól (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.), hogy adja meg a lehetõséget az új rendõri vezetésnek arra, hogy bizonyítson. Két hónap alatt ez egy teljesíthetetlen elvárás ... (Az elnök újra a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére. - Dr. Torgyán József: Hiába tetszik csengetni! - Zaj.) ...én azonban garantálni tudom, hogy 1997-ben a rendõrség igenis meg fogja állítani a bûnözés növekedését Magyarországon. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage