Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Azt gondolom, hogy a harsányság után talán két percben ráérünk azzal is foglalkozni, hogy ténylegesen mindenki magába nézzen, hogy hol követett el hibát és hol nem.

Azt gondolom, hogy a kormánypárti frakciók, illetve a kormány nyilvánvalóan követett el hibát, ha ennyi félreértés van az intézkedések kapcsán, és ezt sokféle módon ki lehet használni. Félreértés sajnos nagyon sok van, amirõl kell beszélni.

Ígértem, hogy a tb-járulékról fogok mondani néhány dolgot. Szeretném elmondani - megint csak egy félreértés eloszlatása érdekében -, hogy amennyiben egy családban a családfõ mezõgazdasági tevékenységét fõtevékenységként folytatja és az eltartott családtagok õstermelõként vannak bejelentve, akkor a 11,5 százalékos egészségbiztosítási járulékot csak a családfõnek kell megfizetni, az összes többi családtag az õ jogán jogosult az egészségügyi ellátásra.

Azt is szeretném leszögezni, hogy ha a családfõ a mezõgazdasági tevékenységet nem fõfoglalkozásként folytatja, akkor sem a 11,5 százalékos járulékot, sem az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulást nem kell megfizetnie. (Dr. Kis Zoltán államtitkár bólogat.) Tehát itt olyan kérdésekben van a félreértés, ami alapvetõen határozza meg a megélhetési jogukat.

Másik oldalon indokoltnak tartom - éppen az egészségügyi szolgáltatások színvonalának biztosítása érdekében -, hogy aki viszont fõfoglalkozásként foglalkozik ezzel a tevékenységgel, jövedelmet szerez ebbõl a tevékenységbõl, és ennek fejében egészségügyi ellátásra is jogosult, az járuljon hozzá az egészségügyi rendszer finanszírozásához a jövedelme arányában. Itt megint világossá kell tenni, hogy adok-kapokról van szó, és aki igénybe veszi a szolgáltatásokat, az indokoltan járuljon is hozzá.

Még egy dolgot szeretnék kiemelni. A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy olyan értelemben is hajlik a megegyezésre, hogy ez a tb- járulékfizetési kötelezettség igazodjon a mezõgazdasági termelõk bevételi ciklusaihoz, sajátosságaihoz, tehát az ilyen típusú pontatlanságok kijavítására mindenképpen készek vagyunk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage