Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, a MÁV Részvénytársaság vagonbeszerzési botránya és az ezzel összefüggésben nevesített Ples Részvénytársaság gazdasági tevékenysége miatt meg nem cáfolt gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy az orosz államadósság követeléseivel kapcsolatos behajtási ügyekben érintettek tisztázatlan eszközökkel kezelték a közvagyont, és ennek során a befolyó pénzeszközök követhetetlen folyamatok eredményeként esetlegesen pártkasszákba kerülhettek.

Ezen összefüggések kivizsgálása érdekében a Független Kisgazdapárt országgyûlési vizsgálóbizottság létrehozása mellett vizsgálatot kezdeményez. Felhívnám a figyelmüket arra, hogy az orosz államadósság részeként kezelt követelések szerteágazóak. A vizsgálóbizottság felállításának egyik célja az, hogy feltárja: az orosz államadósság részeként kezelt követelések behajtásában - 1994. VI. hó 1. napjával kezdõdõ idõponttól - mely belföldi társaságok és magánszemélyek vettek részt, továbbá milyen kormányszervek vagy állami, illetõleg magántulajdonú gazdálkodó szervezetek foglalkoztak a követelések behajtásával.

A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy milyen személyi összefüggések mutathatók ki az egyes pályázatokat elnyert cégek tulajdonosi és kereszttulajdonlási viszonylataiban, ide értve a követelések érvényesítésére létrejött orosz-magyar vegyesvállalatok tulajdonosainak körét is.

Kérem ezért, hogy támogassák indítványomat. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage