Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Igen tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, végre ebben a tárgykörben is az Országgyûlésnek le kell folytatnia a vizsgálatokat, hiszen különbözõ szóbeszédek terjednek azzal kapcsolatban, hogy titkosszolgálati pénzeszközök - mégpedig nem is kis összegekrõl van szó - miként váltottak tulajdonost, miként cseréltek gazdát.

Egyértelmû tehát, hogy ennek felderítésére egyedül és kizárólag az Országgyûlés által létrehozott vizsgálóbizottság felelhet meg. Hiszen az, hogy - teszem azt - a nemzetbiztonsági bizottság, amint azt a nemzetbiztonságot felügyelõ miniszter úr javasolta, folytasson az ügyben vizsgálatot, azért nem lehet célra vezetõ, mert hiszen ezek zárt, más számára összeférhetetlen anyagokat jelentenek. Mi pedig éppen a nyilvánosság eszközét kívánjuk felhasználni annak érdekében, hogy az idevonatkozó tények és a pénzeszközök hovatûnése felderíthetõ legyen.

A vizsgálóbizottság felállításának egyik célja az - amint azt az indítványomban elõadtam -, hogy az átvilágítás eredményeként kimutatható legyen, a titkosszolgálati szervezetek a hatályos törvényi és egyéb jogszabályi elõírásoknak megfelelõen gazdálkodtak-e a rendelkezésükre bocsátott pénzeszközökkel vagy nem.

Ugyancsak célul tûztük azt is, hogy az átvilágítás derítse ki: történtek-e indokolatlan, illetéktelen pénzkihelyezések vagy pénzkiáramoltatások külföldi székhelyû szervezetek és személyek részére.

(16.30)

Ennek kapcsán történtek-e törvénysértések, illetõleg megállapíthatóak-e személyi összeférhetetlenségi esetek? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Ezért kérem, hogy szíveskedjenek támogatni ezt az indítványt. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage