Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tokár képviselõ úr kétperces hozzászólása indított engem reagálásra. Az az igazság, hogy költségvetési törvény kapcsán, önkormányzati tárgyú elõterjesztés megvitatásakor - különösen, ha ez területfejlesztéssel van összekapcsolódva - sokszor hallok olyan hozzászólásokat szocialista párti képviselõtársaim részérõl, amelyek azt mutatják számomra, hogy nincsenek azzal tisztában, hogy mi a különbség az egyenlõség, az elfogadhatatlan különbségek csökkentése, illetve az egyenlõsdi között.

Az önkormányzati rendszer alapvetõen magában hordozza a különbség fogalmát. Magyarországon van 2 millió lakossal bíró város és van 200 lakossal bíró település. Ilyen értelemben azt gondolom, hogy azok a fajta felindultnak látszó felszólalások, amelyek elhangoznak, és mindenfajta különbséget egyformán megszüntetendõnek vélnek, azok nehezen érthetõek számomra.

A másik kérdés pedig nagyon gyönyörû, amit Tokár képviselõ úr mondott: a koncentrált vagyon felhalmozása. Valóban lehet találni néhány olyan nagy volt állami vállalatot, amellyel kapcsolatos iparûzésiadó-bevétel kapcsán ez a gyönyörû eufemisztikus kifejezés használható, de én inkább más kategóriát használnék. Azt, amit a történelemkönyvekbõl nekem még általános és középiskolásként tanulnom kellett, ez pedig a szocialista iparosítás.

Ma a helyzet az, hogy vannak bizonyos települések, amelyeknek hosszú évtizedeken keresztül el kell szenvedniük az úgynevezett szocialista iparosítás mindenfajta nyûgét és nyilait, majd amikor önkormányzatokká válva ebbõl valami minimális elõnyük származna - ami közel sem kompenzálja az elmúlt évtizedek kártételeit -, akkor a szocialista iparosítás gyümölcseit koncentrált vagyon felhalmozásának tituláljuk, és az önkormányzatiságból fakadó szabad bevételfelhasználás lehetõségét is elvesszük ezektõl a településektõl.

Azt gondolom, hogy együtt kéne végiggondolni ezeket az évtizedeket. Bizony a szocialista iparosítás kapcsán bizonyos települések, bizonyos régiók nyakába ültettek bizonyos vagyonokat. Ezek a vagyonok ma azon a településen fialnak, de nem biztos, hogy akár hosszú évtizedek után is bármilyen módon egyensúlyba juthatnak a korábbi kártételekkel. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage