Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Köszönöm, igyekszem egyetlenegy dologra visszatérni. Az egyenlõsdi-egyenlõség egész problémakörét be kell vallanom, hogy nem igazán pontosan értettem, hogy mihez kapcsolódóan mondta Deutsch képviselõ úr, de majd esetleg visszatérünk rá egy késõbbi vitában.

Következetesen szeretném megvilágosítani azt, hogy mindenféleképpen minimálisan kétfajta településcsoport-képzõdés képzelhetõ el, és ugyanebbõl következõen társulás is. Az egyik, ami lefedi - összefüggõen és mindenfajta hiány nélkül - az ország területét, adott esetben egy megye területét. Statisztikai, adminisztratív vonzáskörzetek a világon mindenhol, az Európai Unión belül is vannak, errõl elég sokat beszéltünk. A másik pedig egy-egy programhoz, egy-egy fejlesztési igényhez kötõdõen azoknak az önkormányzatoknak a társulása, amelyek azt akarják megvalósítani. Hadd mondjam azt, hogy attól függetlenül, hogy öt vagy hat megye társul egy régiót alkotni, lefedvén egy régió, egy nagyobb térség valamennyi önkormányzatát, az egy egész más dolog, mint ha mondjuk, a Tisza mentén elhelyezkedõ megyék egy Tisza-fejlesztési program érdekében társulnak.

A területfejlesztési törvénynek, ami állandóan kritika alá vetül, alapvetõ szemlélete mind a kettõnek a megtartása, mind a kettõnek az elõsegítése, az egyik a dinamikát a másik pedig alapvetõen a lehetõséget és a kontrollt... Semmiféleképpen nem egyenlõsdire, semmifajta egyenlõségre, semmi ilyenre nem utal. Ha nem errõl szólt, akkor ezért bocsánatot kérek. Csak Balsay úr hozzászólásához szerettem volna még ezt hozzátenni. És igazán jó volna, ha ebben konszenzusra találnánk, mert a törvény betûje egy az egyben - nemcsak a szelleme, a betûje - ezeket tartalmazza.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage