Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Pusztán csak azért kértem szót, mert Szabó Lajos Mátyás képviselõtársam végig végrehajtási utasításról szólt, mintha abból egy példány lenne. A törvény 160. §-ában mindösszesen tizennégy végrehajtási rendeletrõl van szó, amelyet el kell készíteni. (Keller László államtitkár bólogat.)

Ezzel kapcsolatosan annak az optimizmusomnak szeretnék most hangot adni, hogy ez a megfelelõ idõben el fog készülni. Ennek az egyik jele az, hogy az elmúlt héten és ezen a héten zajló hétpárti egyeztetések során, amikor a módosító indítványokat próbálták a hét párt képviselõi egyeztetni, hogy minél több ilyen alakuljon ki itt a törvény tárgyalásakor, akkor a tárca képviselõje jelezte, hogy számos végrehajtási rendelet nagyjából az elkészülés fázisában van, tehát párhuzamosan készülnek a végrehajtási rendeletek, ami egy jó jel. Valóban ritka, hogy nem akkor kezdenek hozzá, amikor már a törvényt kihirdették.

A másik, és erre viszont a tárca figyelmét szeretném felhívni, hogy amennyiben a hatálybalépést a javaslat szerint fogadja el az Országgyûlés, akkor hat hónapja lesz arra, hogy valamennyi, a kormány hatáskörébe tartozó, illetve a népjóléti miniszter, valamint az igazságügy-miniszter hatáskörébe tartozó végrehajtási rendelet elkészüljön.

Úgy gondolom, a hat hónap elegendõ kell legyen arra, hogy ez az egész jogszabályegyüttes egy koherens, egymással összhangban levõ szabályozás legyen, és a törvény hatálybalépésének pillanatától alkalmazható legyen.

Úgyhogy Szabó Lajos Mátyás képviselõtársammal teljes mértékben egyetértve abban, hogy milyen fontos ezeknek a végrehajtási rendeleteknek az elkészülte, azt gondolom, hogy erre most van lehetõség, és ezt ki is kellene használni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage