Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kovács Béla elhurcoltatása valóban parlamenti megemlékezést igényel, hiszen az 1945 utáni magyar demokrácia jelképes fordulópontja, a többpártrendszerû demokrácia letörése valóban Kovács Béla elhurcoltatásával vált egyre nyilvánvalóbbá.

Tulajdonképpen nem ezért kértem szót, hanem az elõttem szóló képviselõ úr egyetlen megjegyzése miatt, miszerint a Kisgazdapárt volt az egyetlen demokratikus erõ 1945 után. Senki nem vitatja, hogy az akkori Kisgazdapárt - amely persze alapvetõen mást képviselt, mint a mai - a legjelentõsebb demokratikus erõ volt 1945 után, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy voltak polgári demokrata pártok, volt Szociáldemokrata Párt is 1945 után, és ezek a pártok legalább annyira a demokráciát képviselték, mint az akkori Kisgazdapárt. (Közbekiáltások a jobb oldalról.)

Nem hiszem, hogy itt közbekiabálásokkal kellene vitatkozni, de a Kisgazdapártban is jócskán voltak olyan emberek, akik késõbb feltétel nélkül kiszolgálták a kommunista rendszert. Nem azok alapján ítéljük meg a Kisgazdapártot, mint ahogy a Szociáldemokrata Pártot sem azok alapján, akik késõbb a kommunista rendszer kiszolgálóivá váltak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage