Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! (Csige József: Csak mérgesen!)Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Feszültségekkel tele az ország most, azok után, hogy miniszterelnökünktõl azt hallottuk az év végén és az év elején, hogy most megáll a reálbér csökkenése, a nyugdíjaknál szintentartás következik be, az infláció mérséklõdni fog, most már túl vagyunk a nehezén, most már majd jön a jobb világ. Megkötötte a bérmegállapodásokat is a miniszterelnök úr, megkötötte a bérmegállapodást a közalkalmazottak számára, az egészségügyi dolgozók számára; és most következik a valóság, tisztelt képviselõtársaim, már hallhatták hírét: kiderül, hogy az ígért béremelésre nincs a költségvetésben tervezett fedezet.

Vajon, amikor a megállapodást kötötte miniszterelnök úr, tudta-e, hogyan és ki tervezi a költségvetést? Vajon tudta-e, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium a Pénzügyminisztérium utasítására a '96. év januári béreibõl indul ki, amikor rátervezi az emelkedést, és ebben az évben a költségvetés éppen hogy arra elegendõ, hogy a tavalyi év béremelkedéseit szinten tartsák, de a megígért további béremelésre nincs fedezet a költségvetésben? Az egészségügyi dolgozókkal megállapodást kötött a miniszterelnök úr, 17 százalékos béremelést garantálva. Ennek érdekében a parlamentben az utolsó pillanatban, képviselõi indítványokkal feje tetejére állították az egészségügy finanszírozási rendjét, amibõl egyébként még további súlyos problémák adódnak. Vajon tudta-e miniszterelnök úr, hogy az akkor elfogadott egészségbiztosítási költségvetésben nincs benne az egészségügyi dolgozók béremelésének fedezete?

Tisztelt képviselõtársaim! Mi elmondtuk a parlamenti viták során, hogy ebben a költségvetésben nincs fedezet a béremelésekre. Sokszor hallhattuk, hogy dehogyisnem, csak át kell csoportosítani. Most a számítások szerint átlagosan körülbelül 10 százalék béremelésre van lehetõség az egészségügyi kassza alapján, tisztelt képviselõtársaim - és ez nem nettó! Most persze el lehet mondani azt, hogy a kórházak gazdálkodjanak jobban, gazdálkodják ki a béremelés fedezetét, csak az a kérdés, hogy a kórházak mibõl gazdálkodják ki ennek a béremelésnek a fedezetét, energiaár-emelkedés mellett, folyamatos gyógyszerár- emelkedés mellett, az infláció mellett min tudják megspórolni a dolgozóik bérét. Szeretném, ha egyszer erre tételesen adnának választ: vajon energiát ne fizessenek, élelmiszert ne fizessenek, gyógyszert vagy vizsgálatokat, tisztelt képviselõtársaim, mert a kérdés pontosan így vetõdik fel. És akkor gondolják végig, sem az oktatásügyben, sem a felsõoktatásban, sem az egészségügyben nincs fedezet a közalkalmazotti béremelés ígért és megállapodott végrehajtására.

Tisztelt képviselõtársaim, kérdezzék meg önök is saját kormányukat és saját miniszterelnöküket, mikor fognak választ adni arra, hogy mibõl fedezik a béremelést. Mikor fognak választ adni, mikor lesz ez a válasz egyértelmû, annak érdekében, hogy ezek a

rétegek ne kényszerüljenek sokkal határozottabb érdekérvényesítésre és tiltakozásra? Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage