Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! A tárgyszerû tájékoztatás érdekében szeretnék néhány mondatot mondani, és sajnálom, hogy ezt nem Pusztai képviselõ asszony mondta el. Ugyanis az egy dolog, hogy a kormány megállapodást köt az egészségügyi szakszervezettel bizonyos átlagos béremelés teljesítésére. De ha jól emlékszem, 1992-ben, '93-ban alakult ki az elõzõ kormány idejében az egészségügyi intézmények teljesítményfinanszírozása, nagyon helyesen.

(9.20)

Az egészségügyi intézmények tehát nem a bérmegállapodás alapján bérre kapnak pénzt, hanem a teljesítmény arányában pénzt kapnak, amit az intézmények vezetõi, a kórház menedzsmentje - ugyancsak az elõzõ kormány intézkedése alapján, nagyon helyesen - egyébként arra költ, amire akar. Tehát a helyi bérmegállapodás garantálhatja csak minden esetben azt, hogy a kormány és a parlament által rendelkezésre bocsátott bármennyi pénzt a dolgozók megfelelõ béremelése is kövesse. És természetesen az elõzõ kormány idejében fogadták el azt a - szerintem rossz - közalkalmazotti törvényt, amelyik az egészségügyieket is közalkalmazottként sorolta be... (Dr. Toller László: Így van.) ...és amelyik ellentmondást jelent a teljesítményfinanszírozás és a közalkalmazotti bérezés között.

El kell tehát mondani, hogy a közalkalmazotti bértábla módosítása és a megfelelõ költségvetési keret együttesen garantálhat csak ma, a mai szabályok szerint megfelelõ béremelést az egészségügyiek számára. Még egyszer mondom: sajnálom, hogy képviselõ asszony erre nem tért ki maga. (Dr. Pusztai Erzsébet: Hát... - Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage