Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Tudom, hogy a felfokozott politikai viták közepette egy ilyen címû napirend elõtti felszólalás némi furcsaságot kelt, de úgy gondolom, hogy a Háznak kötelessége - természetesen tiszteletben tartva minden olyan törvényt és szabályt, amely a közszolgálati televíziót érinti - foglalkozni olyan ügyekkel is, amelyek több százezer vagy több millió embert érinthetnek.

Talán a Ház férfi tagjai biztosan tudják - de talán a nõ tagjai is -, hogy a hét végén megkezdõdik a tavaszi labdarúgó szezon, és egy olyan helyzet alakult ki az országban, hogy a tárgyalások ellehetetlenülése, illetve a kérdés megoldatlansága miatt a közszolgálati televíziónak nem áll módjában ezeket a mérkõzéseket közvetíteni. Maximum az marad mindenkinek, hogy elmegy a stadionba, és megnézi ezeket a mérkõzéseket.

Erre természetesen nincs mindenkinek módja, sem a lakóhelye, sem esetleg más okok miatt is. Ezért több százezer és több millió embert érinthet ez a mai ellehetetlenült helyzet. Azt gondolom - természetesen tiszteletben tartva a televízió vezetõinek a teljes önállóságát, hiszen ezt a média-törvény garantálja -, arra azért fel lehet hívni a figyelmet, hogy a politikától és a kormánytól teljes mértékig függetlenedve, de a nézõktõl nem, azt a jogos igényt, hogy a magyar közszolgálati televízióban több százezer, több millió ember megnézhesse ezeket a mérkõzéseket, vagy esetleg esténként a gólösszefoglalón bosszankodjon, vagy örüljön - attól függõen, hogy a csapata hogyan szerepelt -, ezt nagyon jó lenne biztosítani.

Azt kérem tehát - és remélem, hogy ebben a Ház egységes lehet - , hogy kérjük fel a Magyar Televízió vezetõit vagy annak kuratóriumát, hogy próbálják az általuk lehetséges eszközökkel - nyilvánvalóan együttmûködve a szakszövetségekkel - megoldani ezt a kérdést, természetesen az önállóságuk által rendelkezésre adott lehetõségekkel.

Végül is azt tudom mondani ebben az ügyben, és azzal szeretném befejezni, azt kérem és azt kívánom magunknak, hogy amikor szombaton vagy vasárnap esetleg van egy kis idõnk, és leülünk a tévékészülék elé, hadd nézzük már meg a meccset. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage