Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. A Sepsey és Raskó képviselõ urak által elmondottak néhány kitételére szeretnék reagálni.

Mind a ketten hiányolják a törvénybõl azt - s ezt most nem politikai töltettel mondom -, hogy az állam szerepe nem meghatározó ezekben a jelzálog-hitelintézetekben. Úgy gondolom, ebbõl a törvénybõl kiolvasható ez, hiszen van egy olyan passzus ebben a törvényben, amely lehetõvé teszi, hogy 25 százaléknál magasabb részesedést szerezzen az állam. Ez ebben az esetben nyilvánvalóan az 50 százalékot is jelentheti. Utána ez már csak kormányzati akarat, és úgy gondolom, hogy kormányzati technikai kérdéseknek a törvényben való rögzítése nem szerencsés dolog, mert az egy egészen más régiót - politikait és közigazgatásit - takar.

A másik dolog pedig az, amit a történelmi áttekintés során volt szíves Sepsey képviselõ úr elmondani, nevezetesen, hogy a második világháború elõtt a mezõgazdaságban három fajta hitelintézet is mûködött, mégpedig a nagybirtokok, a középbirtokok és a kisbirtokok - az 5 katasztrális holdnál kisebb birtokok - részére. Ez valóban nagyon jó és nagyon hasznos tevékenység volt, és fontos volt azért, mert akkor a tulajdonviszonyok viszonylag rendezett módon ilyen állapotokat tükröztek és követeltek meg a földhitelintézetektõl.

Úgy gondolom, hogy ez a törvény, amely kerettörvény - és remélem, hogy a módosító indítványaikkal, amiket majd esetleg közösen próbálunk akár bizottsági módosító indítványként is benyújtani -, lehetõvé teszi azt, hogy akár többfajta földhitelintézet célcsoportosan, különbözõ társadalmi rétegeket megcélozva mûködhessen. Nem zárja ki annak a lehetõségét, hogy akár három-, négy- vagy ötféle jelzálog-hitelintézet mûködjék.

Azzal tökéletesen egyetértek - amit csak érintõlegesen említettem - , hogy ez valóban egy olyan törvény, amely nagyon hosszú távra fog hatni, és ezek a jelzálog-hitelintézetek nem egy vagy két év alatt fognak kialakulni, nem egy-két év alatt fogják megoldani a mezõgazdaság hosszú távú hitelezését, hanem valóban úgy, ahogy Raskó képviselõtársam is mondta, hogy hosszú, akár 10-15 éves idõintervallumot is igénybe fognak venni. De ezeket a kérdéseket valahol rendezni kell, el kell indulni. Úgy gondolom, ez itt a kályha, amitõl elindulunk, és reméljük, hogy hosszabb távon majd el fogunk jutni a megfelelõ megoldáshoz is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage