Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném hangsúlyozni, hogy a jogalkotás a legtöményebb, a legtisztább politika, éppenhogy ez a lényege a politikának, tehát teljesen természetes, hogy jogalkotás közben politizálunk. Csak arról van szó, ha bizonyos szakmai összefüggések helyett politikai indulatokról csevegünk, akkor nehéz haladni vele.

Amikor kifogásoltam a kárpótlási törvényt és a szövetkezeti osztási törvényt, akkor nem azok politikai célját kifogásoltam - tehát nem azt, hogy magántulajdonosok között osztja szét a nagybirtokba összetömörödött arctalan tulajdont -, hanem azt, hogy olyan szempontból nem volt elég politikus egyik törvény sem, hogy egyéb létösszefüggésekre nem figyelt, csak a közvetlen politikai célra. Emiatt földhasználati szempontból a birtokrendszer jövendõ stabilizálódása szempontjából ügyetlen törvényeket alkotott, ezért Magyarország szükségszerûen egy tízévi átmeneti állapotba került bele. Lehet, hogy más technika sem tudta volna ezt jelentõsen lerövidíteni.

A mai politikai kérdés az, hogy legalább utólag a gazdálkodók biztonságát, és így az üzemrendszer stabilizálódását tudjuk segíteni kiegészítõ intézményekkel. S erre szolgál az az intézmény, amirõl ma szólunk. És hogy gyorsabban vagy lassabban tud-e segítséget nyújtani, az az egyéb jogi környezettõl függ. S mindez igenis a legtöményebb politikai kérdés, mert a különbözõ létszférák összekapcsolásáról van szó.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage