Raskó György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Köszönöm a szót. Újra ezt a haszonbérlettel kapcsolatos problémát szeretném picit jobban megvilágítani.

Ma már egyértelmû, hogy a kárpótlási árveréseken földtulajdonhoz jutottak vagy éppen a részarány-tulajdonosok látják azt, hogy ha lassan is, de elõbb-utóbb a tulajdonukba jutott föld jelentõs értéknövekedésen fog keresztülmenni. Ez a várakozás ma egyértelmûen bent van a tulajdonosok gondolkodásában. Márpedig, ha ez igaz, akkor a földjüktõl olcsó, tehát a mostani relatíve még alacsony áron nem igazán akarnak megválni. Már csak ezért is szükség lenne arra, hogy a földterület mintegy 80 százalékát valamilyen formában bérlõ - akár egyéni vállalkozó, akár szövetkezet vagy bármiféle társas vállalkozás - lehetõséget kapjon arra, hogy ezt a bérletet vagyonértékû jogként akár eladhassa, akár pedig ha a tulajdonos a földet eladja, akkor a földhasználat a számára szerzõdésben kikötött haszonbérleti idõtartam alatt rendelkezésre álljon. Ez mindenképpen fontosabb szempont azért, hogy a mezõgazdasági üzemeink felszereltsége jelentõsen javuljon, pontosan a késõbbi versenyképesség megõrzése vagy javítása érdekében.

Azt hiszem, hogy a tulajdonosok felelõs felnõtt emberek, tulajdonukkal tudnak rendelkezni, nagyon jól tudják számolni azt, hogy ennek az értéke növekszik - ingatlanról van szó - vagy pedig csökken. Majd maguk eldöntik, hogy mit csinálnak vele; de erre nem lehet várni, mert ha erre várunk, akkor ez a fajta korszerûsítés, ami annyira szükséges a mezõgazdaságban, késve fog megtörténni, ami mindenkinek hátrányos és fõleg a magyar mezõgazdaságnak. (Taps az MDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage