Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! A hitelezés kérdésérõl, hogy haszonbérleti alapon is lehetõvé váljon a hitelezés, szeretnék még egy-két gondolatot hozzátenni.

Úgy gondolom, hogy a szándékaink azonos irányba mutatnak, csak az idõbeliség nem mindegy. Azért nem mindegy, mert aki vidéken él és tisztában van azzal, hogy ma hogy mûködnek ezek a haszonbérleti vagy csak simán bérleti szerzõdések, azok nem állíthatják komolyan azt, hogy ezekre a szerzõdésekre alapozva lehetséges ma bevonni a hitelezés körébe a haszonbérlõket. Ez ma egyszerûen képtelenség! Be kell látnunk, hogy ezekre a törvényi feltételek nem adottak.

Tudjuk, hogy a jelzálog-hitelezés egy veszélyes üzem; ehhez, úgy gondolom, mindenkinek a maga felelõsségét fel kell ébreszteni, és józanul megítélni, hogy ma ez az út nem járható.

(11.50)

Tehát nyilvánvaló, hogy csak a tulajdonosi jogokon keresztül lehet eljutni ezeknek a kérdéseknek a megoldásához - és az összes törvényi peremfeltétel szigorú rendezése útján.

Szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet, hogy természetesen a szándék és a kívánalom az volna, hogy a haszonbérlõ tudjon a gazdálkodásán segíteni, segíteni a modernizálás irányába, segíteni ahhoz, hogy valóban olcsó és hosszú lejáratú hitelekhez jusson, de ennek jelen pillanatban nincsenek meg a feltételei. Felelõtlenség és könnyelmûség volna a haszonbérlet irányába elvinni ezt a törvénytervezetet. Úgy gondolom, a jelen körülmények között egy óvatos beindulás sokkal több sikerrel kecsegtet bennünket, mint egy kapkodás és egy olyan törvény meghozatala, amely botrányok sorozatába fulladna. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage