Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Természetesen a jelzálogjoggal kapcsolatos törvény általános vitája nem fejezõdik be ma, magam is tervezem, hogy hozzászólok, de a kialakult polémiához szeretnék néhány megjegyzést tenni.

Az egyik: ettõl a törvénytõl sem várható, hogy csodaszer legyen. Egyedül és kizárólag erre alapozni akár lakásügyeink rendbetételét, de - és ez számomra végül sok szempontból fontosabb - agrárfinanszírozásunk teljes rendbetételét nem lehet. Sok egyéb intézkedés mellett egy olyan új intézmény, ami, reméljük, hasznosan fogja szolgálni a magyar agrárgazdaság ügyét. Azt hiszem azonban, hogy az agrárfinanszírozás kérdésében azzal tisztában kell lenni, hogy igazából akkor lesz minden a helyén, ha a földnek lesz értéke.

Itt sok értéktényezõrõl volt eddig szó, talán a legfontosabbról nem. A legfontosabb értéktényezõje a földnek az, hogy a rajta folyó tevékenység jövedelmezõ-e avagy sem. Ez a törvény azzal, hogy az e tevékenységet folytatók hitelképességét megteremti, erõsíti, már önmagában is segíti ezt, de ebben sem lesz csodaszer. Sok olyan egyéb intézkedésre van még szükség, amely a jövedelmezõség terén az elõrelépést biztosítja.

Itt szeretném fölhívni a legalapvetõbb körülményre a figyelmet. Ma az agráriumban a vertikum - két ronda idegen szót használtam, elnézést kérek érte - egymással homlokegyenest ellenérdekelt szereplõkre tagolt. Ez olyan többletjövedelem-igényt támaszt, tartalmaz, amely ebben a formájában nagyon nehezen lesz oldható. Ebben a termékpálya- osztottságban a termelõk - ezt mostanában demonstrálják is - kiszolgáltatott állapotban vannak. Fajsúlyos feladata tehát az Országgyûlésnek, hogy a jövedelmezõség megteremtése érdekében a termelõk e kiszolgáltatottságát minden lehetséges törvényes és jogi eszközzel oldja, segítse. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage