Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hónapokban a Széchenyi Irodalmi és Mûvészeti Akadémia egy, a magyar sajtó egynéhány orgánumában részleteiben megjelentetett nyilatkozatot juttatott el hozzám, amely az egész magyar mûvésztársadalom és tudományos értelmiség aggodalmát fejezi ki. Még valamennyien emlékezünk a pénzügyi tárca sokkoló intézkedésére, amelyben a személyi jövedelemadót kiterjeszti a mûvészeti és tudományos tevékenység után járó honoráriumokra is. (Dr. Szabó Zoltán: Ez a tb volt, csókolom!)

Ez azonban - úgy látszik - még nem volt elég a kormányzatnak, mert egy újabb huszárvágással a Magyarországon már adózott alkotó, mûvészi és tudományos tevékenység honoráriumait szintén megterhelte társadalombiztosítási járulékoltatás címén; még egyszer ugyanazt a szolgáltatást akarja törvény- és jogellenes módon megsarcolni a semleges feltételrendszer demagóg hangoztatásával. Az intézkedés az amúgy is méltatlanul mostoha körülmények között dolgozó alkotómûvészeket és tudósokat végképp ellehetetlenítené, és ennek biztosan megjósolható következménye a nemzeti kultúra tönkretétele. Ennek a kérdésnek az alkotmány szellemében történõ rendezését a magyar kultúra védelme teszi szükségessé, és ez az egész társadalom közügye.

Kérdezem tehát államtitkár urat: meddig folytatható tovább a magyar mûvészeti és tudományos élet ellehetetlenítése? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage