Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Valószínûleg az a sajnálatos technikai probléma, hogy szünet volt, a Ház nem ülésezett, és torlódtak a kérdések, eredményezhette azt a helyzetet, hogy az ön december 11-én beadott kérdése csak ma került sorra. Valószínûleg december 11-én még nagyon sok félreértés volt ebben a társadalmi rétegben is, amelynek a problémáját ön felvetette, hogy a társadalombiztosításban tulajdonképpen milyen szabályok érvényesek rájuk.

Õszintén remélem azonban - és a tapasztalatok azt mutatják -, hogy mostanra a helyzet tisztázódott. Ugyanis azok a társadalombiztosítási jogszabályok, amelyeket a tisztelt Ház megalkotott - és amelyeknek a végrehajtási rendeleteit december végén a kormány is megalkotta -, nem azt tartalmazzák, amit sokan feltételeznek, vagy ami az ön kérdésében is indirekten szerepelt. Tudniillik ez a tb-jogszabály is társadalombiztosítási járulékmentességet biztosít a valódi mûvészi értéket képviselõ alkotások nagyon széles csoportja számára. Továbbra is járulékmentes a szerzõi jogvédelem alá tartozó személyes alkotó tevékenység, az elõadómûvészi tevékenység - ha a mû, illetõleg az elõadás felhasználására szerzõdést kötöttek, és ennek alapján a szerzõ, az elõadómûvész díjazásban részesül, és a díjazás nyilvánosságra hozott -, az irodalmi, kulturális, tudományos és ismeretterjesztõ mûfordítás, a nyilvánosan tartott ismeretterjesztõ, kulturális elõadás - bizonyos kötöttségekkel, hogy kinek kell lennie a kifizetõnek -, az irodalmi mû, színmû, zenés színmû, táncjáték, némajáték, zenemû, rádió-, televíziójáték, filmalkotás, képzõmûvészeti alkotás, valamint azok terve, restaurálása, fotómûvészeti alkotás.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet: abban az esetben, ha nem az általam említett körbe tartozik az a konkrét alkotás vagy az a tevékenység, amirõl szó van, és - mondjuk - nyugdíjjárulékot kell fizetni, természetesen ott is a járulékfizetéssel szemben ellátás van. Tehát aki ezt a járulékot befizeti, az a késõbbiekben nyugdíjhoz fog jutni a befizetése után. Azt gondolom, hogy erre az összefüggésre is fel kell hívni a figyelmet.

Összefoglalva: úgy látom, hogy a helyzet nem úgy van ténylegesen, mint ahogy többen vélelmezik. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage