Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ha röviden kellene válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy akkor, ha majd az egészségügy költségvetésében akkora forrás áll rendelkezésre, hogy abból az intézmények havi bevételükbõl gond nélkül tudnák kifizetni a 13. havi bért.

A képviselõ úr kérdése valószínûleg azért is került napirendre, mert januárban kialakult egy jogértelmezési probléma a 13. havi bérkifizetéshez kérhetõ hathavi elõleg kérése, illetõleg kiutalása körül. A Pénzügyminisztérium állásfoglalására hivatkozva a MEP-ek vizsgálják az elõlegkérés jogosságát, és a már megtörtént kifizetés esetén elutasították azt. Ez további elégedetlenséget okozó -

mondhatjuk: barátságtalan - lépés volt. Igaza van képviselõ úrnak, hogy a 13. havi kifizetések körüli zavart csökkenteni, és nem növelni kellene.

(13.10)

Az elõlegfizetés körül keletkezett problémát rendezni lehet. Megtettük a szükséges lépéseket, kértük, hogy a MEP-ek körlevele térjen ki a pénzügyminisztériumi állásfoglalás azon bekezdésére is, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak meg kell vizsgálnia, hogy az intézmények januárt megelõzõ kifizetésekre irányuló döntései miatt létrejöhetnek-e esetleges ellátási zavarok. Ahol igen, ott javasoljuk a válsághelyzet elhárítása érdekében a megfelelõ intézkedések kezdeményezését. Ugyanis ezt is tartalmazta a Pénzügyminisztérium állásfoglalása, amelyet az OEP kérésére adtak ki, de a MEP-ek körlevele már ezt nem tartalmazta.

Tehát képviselõ urat megnyugtathatom, hogy azok az intézetek, amelyeknél a menedzsment a dolgozók érdekében úgy fizetett 13. havi fizetést, hogy arra más helyrõl kellett kölcsönt felvennie, és ezáltal kritikus gazdálkodási helyzetbe került, helyzetük rendezése érdekében kérelemmel fordulhatnak az Egészségbiztosítási Alap kezelõjéhez. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage