Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, bár Akar László a fejét ingatja, hogy õ nem kíván válaszolni...? (Akar László: Mindegy...) Majd meglátja, jó.

A helyzet sajnos mindannyiunk elõtt ismeretes. A tavalyi év során megállapodtak a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztetõ Tanácsában, az úgynevezett KIÉT-ben; ezt a megállapodást aláírta a kormány, aláírták az érdekképviseletek, és sajnálatos módon nem tudták aláírni az önkormányzatok, mert úgy ítélték meg, hogy annak a megállapodásnak, amely nem túl nagy, sõt a pedagógusok, egészségügyi dolgozók tekintetében igen alacsony, 17-18 százalékos béremelésre, illetve egész évre szétterítve valamivel többre tesz javaslatot, nincs meg a kellõ fedezete.

A '97. évi állami költségvetés úgy fogalmaz, hogy a központi forrásokból származó bevételek az elõzõ évhez viszonyítva 13 százalékkal növekszenek, a közalkalmazotti béremelés tervezett 17 százalékos növekedésének fennmaradó részét az önkormányzatok saját erõbõl, helyi adóból, létszámleépítésbõl, úgynevezett racionalizálásból kellene hogy elõteremtsék. Tudjuk, hogy a személyi jövedelemadó átengedett része tovább csökkent 22 százalékra és a településüzemeltetés is ide került be. Így állt elõ mára az a helyzet, hogy például Sopronban 118 millió forint hiányzik ahhoz, hogy ezt a bérfejlesztést meg tudják valósítani, Szekszárdon ez 178, Békéscsabán 200, Kaposváron 300, Nyíregyházán 500 millió, Miskolcon 1 milliárd 66 millió forint. Összegezve az adatokat, körülbelül az országban 8-9 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy ne az önkormányzati vagyont fölélve vagy más fontos feladattól a forrásokat elvonva valósítsák meg ezeket, hiszen új feladatokat jelent az oktatási törvény módosítása és még sok egyéb.

Tudjuk jól, hogy nem megoldás a munkaügyi perek ezreit vagy százait indítani az önkormányzatokkal szemben, és nem megoldás ennek a szférának, a közalkalmazotti szférának a kvázi államosítása sem.

Kérdezem tehát államtitkár urat, kíván-e a kormány foglalkozni ezzel a problémával (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) és milyen megoldási javaslatokat terjeszt ön vagy az ön tárcája a kormányülés elé.

Várom a választ.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage