Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A '97. évi önkormányzati források - ezen belül kiemelten a szabályozott költségvetési kapcsolatok, állami támogatás, átengedett szja- egésze tartalmazza a fedezetet a '97. évi illetmény-elõmeneteli rendszer módosításából adódó többletkiadásokra. Az országos szinten számított, a mûködéshez biztosított inflációt követõ normatív állami hozzájárulási mértékek az egyes önkormányzatok számára a saját döntéssorral kialakított feladatrendszerük és kötelezettségvállalásaik miatt attól eltérõ növekményeket jelenthetnek.

Nagyvárosokban az szja és az iparûzési adó is a források növelését biztosítja. A kisebb településeknél pedig a szabályozás bizonyos elemei - bejárók, társulások támogatása, 3500 lakos alatti települések normatívája - segítik a feladatmegoldást. Az országos számítások szerint az önkormányzatoknál átlagosan például az oktatási célú hozzájárulások a tényleges kiadások 60-65 százalékát lefedik. Valószínûsíthetõ, hogy a fajlagos ráfordítás nagyságának okát, amennyiben ettõl felfelé számottevõen eltérnek, helyben is célszerû vizsgálni.

A közalkalmazotti törvénnyel és végrehajtási rendeleteivel összefüggõen számított többleteknél általában hasonló eljárás javasolt.

A közoktatásban az óraszámemeléssel összefüggésben is keletkeztek megtakarítások, a tantervi kötelezettségek pedig nem változtak. A foglalkoztatáshoz addig is rendelkezésre álló elõirányzatok tehát átkonvertálhatóvá váltak.

Ezen felül is számíthatnak arra, hogy a szociális partnerek és a kormány megállapodása alapján a központi költségvetési körhöz hasonlóan az önkormányzatok foglalkoztatási körében is lesz létszámcsökkentés. Ehhez a központi költségvetés támogatást is biztosít, így az egyszeri felmondással járó kötelezettségek nem a helyi személyi juttatások elõirányzatait terhelik, és azonnal felhasználhatók a tartós bérmegtakarítások. Mindezen kívül természetesen rendelkezésre áll az "önhiki"-konstrukció, tehát ha valamelyik önkormányzatnál mégiscsak elõáll valamiféle forráshiány, akkor nyilván annak a szabályrendszere szerint valamilyen mértékben a feszültségek mérsékelhetõk.

Összességében remélem, hogy azért az önkormányzatok be fogják tartani a törvényi elõírásokat és végre fogják hajtani ezeket a szükséges béremeléseket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage