Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy a magyar-román határátkelõhelyek korszerûsítése és fejlesztése a két ország közötti megállapodásoknak megfelelõen folyik és folytatódik. E program keretén belül a múlt év során véglegesítésre került a méhkeréki és a battonyai határátkelõkely, a magyar fél részérõl befejezõdött a nagylaki határátkelõhely kamionterminálokkal történt bõvítése, a gyulai és ártándi határátkelõhelyek rekonstrukciós munkálatai pedig várhatóan a félév végére befejezõdnek.

Az említett fejlesztések bekerülési értéke megközelíti az ötmilliárd forintot. A költségvetés '97-ben mintegy egymilliárd forintot irányzott elõ a román határszakasz, határátkelõhely fejlesztésére. Ezen jelentõs mértékû fejlesztések mellett további új határátkelõhely megnyitására anyagi eszközök hiányában ez évben nem kerülhet sor.

Konkrétan a Kiszombor határátkelõhely létesítésére vonatkozó igény többször is felmerült, azonban az erre vonatkozó kétoldalú tárgyalások elsõdlegesen anyagi problémák miatt megszakadtak és jelenleg sem folynak. A román fél még nem készítette el a további határátkelõhely- fejlesztésekre vonatkozó terveit, és nevezett határátkelõhely megnyitására sem tett egyértelmû kezdeményezést.

A két ország közötti megállapodás hiányában jelenleg nem lehet választ adni a határátkelõhely várható megnyitására, annál inkább sem, mivel a határátkelõhely fejlesztése részünkrõl is jelentõs problémát okoz.

Kiszombor önkormányzata csak akkor támogatja a határátkelõhely megnyitását, ha a települést elkerülõ mintegy három kilométeres új út is megépül. Ennek költsége becslések szerint közel hatszázmillió forint, melynek forrásai nem tisztázottak, egy kiépítendõ nemzetközi személyforgalmi határátkelõhely beruházási költsége pedig lényegesen meghaladja a félmilliárd forintot.

Megértve a térség közlekedési és gazdasági gondjait és problémáit, a határátkelõhely megnyitására csak akkor kerülhet sor, ha mindkét fél konkrét elhatározásán alapuló kétoldalú megállapodás létrejön, s az anyagi eszközök rendelkezésre állnak mindkét oldalon. Erre reális lehetõséget - sajnos - '99 elõtt nemigen látok.

A magunk részérõl szorgalmazni kívánjuk a kétoldalú megállapodás mielõbbi létrehozását. Köszönöm megtisztelõ kérdését. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage