T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban köszönöm a kérdését, amely lehetõséget ad számomra, hogy beszámoljak a villamosenergia- árrendszer tarifarendszerének korszerûsítésérõl.

A villamosenergia-törvény megalkotását követõen, az elmúlt évi költség-felülvizsgálat, valamint az induló ár kialakítása során megállapítható volt, hogy nemcsak az árszínvonal az, ami korszerûsítésre szorul, de a tarifastruktúra is. Ezt a korszerûsítést olyan keretek között kell elvégezni, amely tulajdon- és fogyasztósemleges, a legkisebb költség elveit érvényesíti és költségarányos.

A kormánydöntés értelmében 1997 második felében kell bevezetni a valóságos költséghez igazodó tarifarendszert. Ez az új tarifarendszer nemzetgazdasági szinten nem okozhat árnövekedést, habár az tény, hogy lehetnek olyan fogyasztók, amelyeknek ezek jobb körülményeket biztosítanak, de természetesen hátrányos helyzetbe is kerülhetnek fogyasztók.

A villamosenergia-rendszer csúcsterhelései az elmúlt idõszakban átrendezõdtek, ami azt jelenti, hogy egy-egy idõszak terhelési rendszere megváltozott, tehát áttolódott a nappali idõszakba ez a rendszer. Ennek megfelelõen a költségek növekedtek a villamosenergia- rendszerben, és a villamosenergia-rendszer csúcsterheléseivel analóg módon ki kell alakuljon a fogyasztói csúcsterhelési rendszer, amelyet nyilvánvalóan kell kövessen az a tarifarendszer, amelyet kialakít majd az energiahivatal.

Hangsúlyoznom kell, hogy ez a munka még nem fejezõdött be. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) A Magyar Energia Hivatal széles körû konzultációt folytat, amelynek keretében a mezõgazdasági érdekképviseletek is felmutathatják érdekérvényesítõ szerepüket. (Az elnök poharát megkocogtatva ismét jelzi az idõ leteltét.) Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage