Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Rendkívül sajnálom, hogy megint önnek kell helytállnia ígérgetõ miniszterelnöke helyett, hiszen nem véletlenül neveztem én tegnap õt és a hozzá hasonlókat szocialista Münchhausen báróknak; de most mégiscsak kénytelen vagyok megkérdezni öntõl, hogy mi lesz a mezõgazdasági programmal, hiszen a miniszterelnök úr a kormányzásának negyedik évében nagy éleselméjûségrõl tett tanúbizonyságot: rájött arra, hogy Magyarország mezõgazdasági ország, és neki nincs mezõgazdasági programja - ígérte, hogy a nyáron már lesz.

Most hallom, hogy tanácskozást tartottak II. hó 18-án Szarvason: az Agrárkutató Intézet, a Földmûvelésügyi Minisztérium, az Agrárkamara, a megyei agrárium különbözõ rendû, rangú képviselõi. Rudavecz Gábor a nemzeti agrárprogramról tartott egy elõadást, amelyben felvázolta, hogy milyen agrárprogramot akarnak megvalósítani, kijelentette: tõkeszegénység van az agráriumban, ezért lehetõvé kell tenni a külföldiek számára a termõföldtulajdon megszerzését. Ez megdöbbentõ, mert hiszen ennek semmi köze a nemzeti gondolathoz - sõt nemzetellenes gondolat -, s hadd hívjam fel arra a figyelmét, hogy ön is és az agrárium különbözõ vezetõi eddig tagadták, hogy a termõföldeket a külföldiek kezére át akarnák játszani. Sajnos, most a jelzálog- hitelintézetekrõl szóló törvényjavaslat ugyancsak egy lehetõséget nyújt a termõföldek külföldiek részére való átjátszására.

Kérdezem ezek után igen tisztelt miniszter urat, igazak-e ezek a hírek, valóban át akarják-e játszani a termõföldeket a külföldiek kezére, s ezt nevezik önök agrárprogramnak (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) s különösen nemzeti agrárprogramnak. Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az FKGP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage