Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön nyilván annyira képtelennek tartotta az eredetileg leírt kérdését - nevezetesen, hogy párthadsereget szervez-e a kormány, vagy csak felelõtlen -, hogy nem is tette fel; és ehhez a döntéséhez önnek gratulálok, mert ez valóban egy képtelen felvetés lett volna.

Ami a fegyverlopások ügyét illeti: egyrészrõl itt alapvetõen két ügyrõl van szó. Az egyik a Budapesten, az egyik kerületi kapitányságról történt fegyverlopás ügye, a másik a határõrség adyligeti laktanyájából eltulajdonított 130 pisztoly. Az utóbbi ügyben az elkövetõ ismert, és egyébként mindkét ügyben folyik a nyomozás annak felderítése érdekében, hogy a pisztolyok hol találhatóak.

Ami a kérdése második felét illeti, nevezetesen, hogy hogy lehet begyûjteni az illegálisan kint lévõ fegyvereket, ez egyébként valóban bonyolultabb ügy. Abban az esetben természetesen, ha ismertté válik a rendõrség elõtt, hogy bárki engedély nélkül illegálisan tart fegyvert, akkor természetesen ezekben az ügyekben az eljárást megindítja. Különbözõ módon lehet ebben az ügyben információkhoz jutni, rendszeresen folynak ilyen bûncselekmények ügyében eljárások, a jövõben is ezek természetesen így lesznek.

Azok a veszélyek azonban, amelyeket ezzel kapcsolatban képviselõ úr az anarchisták felfegyverzése kapcsán felvetett, nem állnak fenn, ilyen jellegû információk nincsenek. Az egy más kérdés természetesen, hogy mi súlyosnak ítéljük azt a helyzetet, hogy egyre több bûncselekményt követnek el fegyverrel; és ide sorolom a közvéleményt az utóbbi idõben jogosan irritáló bûncselekményeket, a robbantásokat, kivégzésszerû bûncselekményeket. Ezekben is nagy erõvel nyomoz a rendõrség, és remélem, hogy a közeljövõben eredményekrõl tudunk beszámol. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage