Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársam! Mindenekelõtt szeretném biztosítani arról, hogy a vadászati törvény végrehajtásával kapcsolatos, néha igen érzékeny feladatokat az ÁPV Rt. a törvénynek megfelelõen és annak szellemiségével egyezõen látta és látja el.

Az 1996. évi LV. törvény hatalmazta fel az állami tulajdonban lévõ agrártársaságokat, hogy a használatukban lévõ földterületek vonatkozásában a törvényben meghatározott vadászterületek határainak kijelölésében az ÁPV megbízásából eljárjanak. Ez történt az ön által említett térségben is, amikor is a Hidasháti Mezõgazdasági Részvénytársaság és a Dalerd Rt. kapta meg ezt a felhatalmazást. Az egész terület 49 ezer hektár vadászterületet jelent, ebbõl mintegy 6 ezer hektárról nem született meg a megegyezés a geszti, biharugrai földtulajdonosokkal. Nyilván ezekkel kapcsolatosak azok a bírósági perek is, amikrõl ön említést tett.

A két társaság régi vadászati területe 48,5 ezer hektár volt, amely az új vadászati törvény alapján kezdeményezett FM szakhatósági határozatban rögzített terület szerint 20,5 ezer hektárra csökkent. Ez tehát azt jelenti, hogy a földtulajdonosok többségének szakmai kontrollt ellátó vadászati hatóságának elõzetes döntése alapján az állami tulajdonban lévõ földterületek képviselõi a korábbiakhoz képest kisebb területen folytatják a jövõben a vadászati tevékenységet.

Azokra a kérdésekre, amelyekre tõlem vár választ a képviselõ úr, hogy miért nem kerültek át a kincstárhoz a területek, miért van több tulajdonos, ki védi meg az élõvilágot, attól tartok, nem vagyok illetékes válaszolni, hiszen ez mind törvényhozási kérdés, s mint tudjuk, az utóbbi másfél évben ezzel ellentétes döntést hozott az Országgyûlés.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage