Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A bizottság szakmai vizsgálata a következõ megállapításokat tette, röviden összefoglalva: erõltetett, sokszor nem megalapozott gazdaságossági számítást nélkülözõ befektetések, egymással több esetben kereszttulajdonban álló befektetések, nehezen követhetõ tulajdonosi struktúra, tranzakciók, látszólagos megoldások alkalmazása a bankeredmények javítására, számvitelileg vitatható megoldások alkalmazása, rendkívül rossz eszközforrás-struktúra s a többi, s a többi.

Valóban, önnek igaza van, hogy miután láthatólag az az üzletpolitika, amit követtek, nem az volt, és kezdettõl kezdve nem az alakult ki, amirõl szól volt eredetileg, hogy egy nagyon magas szolgáltatási színvonalat akarnak egy szûk körû üzletkörnek nyújtani, hanem más módon indultak el; tehát kétségkívül itt a tulajdonosok szerepvállalása is vizsgálat tárgyát képezheti.

Azonban ez csak származtatottan volt állami tulajdon, tehát nem elsõdlegesen. Azért a figyelmükbe szeretném ajánlani - gondolom önnek külön nem kell, hiszen elég sokat foglalkozott bankok ügyeivel -, hogy azért egy banknak jellemzõen rengeteg érdekeltsége van a legkülönbözõbb vállalkozásokban.

Azt is tudjuk, hogy az állami tulajdongyakorlás milyen technikával tud mûködni. Ez alapvetõen a közgyûléseken keresztül tud mûködni, mármint az anyabank közgyûlésén keresztül, tehát azért ilyen mélységben nyilvánvalóan nagyon korlátozott belelátási lehetõség van. Természetesen van egyfajta lehetõség a személyeken keresztül, mármint az igazgatósági, fb-tagok kijelölésén keresztül, de ez is csak a Budapest Bankig igaz, és már nem igaz származtatottan a Polgári Bank tekintetében.

Összességében azt mondanám, nyilván, hogy az ÁSZ-vizsgálat után majd részletesebben vissza lehet térni az ön igazi kérdéseire, erre azért így, ilyen idõtávban mélyen nyilván nincs mód. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage