Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Képviselõi fogadóórámon Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Pócsmegyer és Szigetmonostor lakói nevében végsõ kétségbeesésükben elkeseredett polgárok kerestek fel, segítségemet kérve a környéken évek óta garázdálkodó bûnbanda felszámolása érdekében.

A térségben a közbiztonság egyre romlik, a lakosság rettegésben él. Elõadták, hogy már sok alkalommal fordultak különbözõ fórumokhoz, többek között önhöz is, miniszter úr, 1996. július 18-án kelt levélben. Több alkalommal tettek bejelentést, feljelentést a szentendrei kapitányságon - elkövetõk ellen - különbözõ bûncselekmények alapos gyanúja miatt.

A feljelentések tárgya tizennyolc esetben folytatólagosan elkövetett betöréses lopás, amit már nemcsak a télre magára hagyott hétvégi házak, nyaralók tulajdonosainak kárára követtek el, hanem az állandóan lakott épületek helyi tulajdonosai sincsenek biztonságban, mivel egyre gyakoribbak az ilyen jellegû betörések és rablások is. A lakók elmondták, hogy lakásaikat, családi házukat már egyetlen percre sem merik õrizet nélkül hagyni. Autófeltörések és -lopások, életveszélyes fenyegetések, bombarobbantással való fenyegetés, garázdálkodás, õsztõl tavaszig folyamatos falopások a Pilisi Parkerdõgazdaság kárára terheli számlájukat.

A feljelentéseket a rendõrség általában jegyzõkönyvezi, a károsultakat meghallgatja, majd az eljáró rendõr tájékoztatja a bejelentõt, hogy az ügyben várhatóan eredményes nyomozás nem várható, mivel a banda tagjai a rendõrségi nyomozókat is megfenyegették.

A rendõrség tehetetlensége 1996. november 10-én tragédiát eredményezett, amikor is a bandavezér Koszmál Lajos, valószínûleg lopott gépkocsival, jogosítvány nélkül, a megengedett sebességet körülbelül 100 kilométerrel túllépve, frontálisan ütközött egy szemben szabályosan haladó gépkocsival, melynek 24 éves vezetõje a mentõautóban, kórházba szállítás közben meghalt.

Mindez nem történhetett volna meg, ha a rendõrség által is ismert elkövetõt nem hagyták volna tíz éven keresztül jogosítvány nélkül garázdálkodni. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a falu felháborodott lakossága a baleset helyszínén Koszmált meglincselje. A baleset után 72 órával az elkövetõt szabadlábra helyezték.

Kérdezem miniszter úrtól:

Vajon fenyegetés vagy vesztegetés miatt fél a szentendrei rendõrség a környék bûnbandájától?

Megvizsgálták-e a kapitányság munkájának hatékonyságát a bûncselekmények felderítése tekintetében?

Történt-e személyes felelõsségre vonás azért, mert egy közismert bûnözõ tíz éven keresztül jogosítvány nélkül vezethetett, melynek következtében egy fiatal lány életét vesztette?

Várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage