Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Elöljáróban le kell szögeznem, hogy képviselõtársammal együtt, a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében is kijelentjük, hogy az elmaradott térségek felzárkóztatása súlyos, alapvetõ, nemzeti érdek. Azonban nem mindegy, hogy a szükséges támogatás milyen formában és módon történik.

A közelmúltban megjelent egy cikk a zsurki vodkagyár történetérõl, amely sem az ön személyére, sem az állami pénzek felhasználására nem a legjobb fényt veti. A cikk nem kevesebbet állít, mint hogy Zsurkon jelentõs állami támogatásokat kapott egy olyan vállalkozás, egy vodkagyár, amelynek tulajdonosa nem éppen makulátlan elõéletû. Jelenleg egy ügyben már vádemelési javaslatot is tett a rendõrség az ügyészségen, míg más ügyekben szeszcsempészés gyanúja miatt nyomozás folyik.

Az ügy tisztázása érdekében a következõ kérdésekre várjuk a választ:

1. Igaz-e, hogy a zsurki vodkagyári beruházás egyszerre kapott a Magyar Fejlesztési Banktól 70 millió forintos kedvezményes hitelt, a Gazdaságfejlesztési Alapból 50 milliós kamatmentes kölcsönt, a Területfejlesztési Alapból 80 millió forint vissza nem térítendõ támogatást?

2. A közelmúltban a kormány a tavalyi, október 16-i kormányhatározatában az egyes pénzeszközökkel való gazdálkodás tisztaságát sértõ cselekmények megelõzése érdekében elrendelte az elkülönített alapok vizsgálatát. A határozat eredményeirõl a Fidesz- Magyar Polgári Párt is tájékoztatást kért. Miniszter úr december 20-i válaszában jelezte, hogy az alap belsõ szabályozása összhangban van a jogszabályokkal. Azt is közölte, hogy a vizsgálat kizárta a gazdálkodás tisztaságát sértõ cselekmények elkövetését.

Ennek tükrében hogyan értékeli azt, hogy az alapból egy olyan vállalkozás kaphat vissza nem térítendõ támogatást, amelynek tulajdonosa ellen több büntetõeljárás van folyamatban? Ezenkívül a zsurki pénzekrõl pályázat alapján döntöttek-e, vagy pedig az ön egyedi döntése alapján utalták ki?

Harmadsorban kérdezzük: a minisztérium PR-munkája legendás hírû, hiszen több millió forintot költöttek erre. Ilyen PR-tevékenység mellett tudott-e, vagy legalábbis nem kellett volna-e tudnia arról, hogy milyen cég avatóünnepségén vett részt Zsurkon? Nem gondolja-e, hogy az avatóünnepségen való személyes részvétele és közremûködése mintegy legalizálta a céget és a mögöttük álló tulajdonosi kört?

Negyedsorban kérdezzük: újra napirenden van a képviselõi összeférhetetlenség ügye, de készül a miniszterek összeférhetetlenségét szabályozó törvény is. Ezek megszületéséig elárulná-e, hogy van-e önnek bármilyen cégben személyes érdekeltsége?

Ötödsorban: igaz-e az a hír, hogy ön az illetékes kormányülésen nem támogatta a térség különleges gazdasági övezetté nyilvánítását? Ha igaz, miért nem? Érdeklõdéssel várjuk válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage