Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Nagy érdeklõdéssel figyeltem az eddig folyó vitát. Legyen szabad rögtön megjegyeznem, hogy megítélésem szerint az többszörösen megsértette a Házszabályt, hiszen végül is dr. Orosz Sándor képviselõ úr indítványát tárgyalja most a Ház, amely a ki nem hirdetett törvény 11. §-ában a privatizációs törvény 69/A § (5) bekezdésének módosítását javasolja.

Engedjék meg, hogy mindenekelõtt azzal indítsam a hozzászólásomat, hogy örömömet fejezzem ki azért, mert dr. Orosz Sándor ezt az indítványát elõterjesztette, ugyanis azzal, hogy õ a köztársasági elnök úr által az Országgyûlésnek a Ház számára megfontolás céljából visszaadott törvény sokat vitatott szakaszát maga sem fogadja el, ezzel MSZP-oldalról kinyilvánítja, hogy most már az MSZP sem tartja jónak azt a törvényes rendelkezést, amelyet egyébként az ellenzék teljes egésze és a kisebbik kormányzó párt is vitatott. Ezért tehát dr. Orosz Sándor módosító indítványából azt a gondolatot támogatni lehet, hogy õ maga is rossznak tartja a törvény ki nem hirdetett 11. §- át.

Nézzük meg ezek után, hogy mit tartalmaz dr. Orosz Sándor módosító indítványa! Õ azt mondja, hogy "kivételesen indokolt esetben", "a kormány döntése alapján". Magyarán mondva tehát, ha Orosz Sándor és Horn Gyula kívánja, ebben az esetben lehessen térítés nélkül állami vagyont mindenfajta korlátozást nélkül adni azoknak, akiknek Orosz Sándor és Horn Gyula jónak tartja.

De most nézzük meg, hogy ez vajon mennyiben alkotmányos és mennyiben nem alkotmányos! Orosz Sándor vérszegény jogi érveivel az alkotmány 12. §-ára hivatkozott, amely arról rendelkezik, hogy az állam támogatja az önkéntes - igen, tisztelt Orosz Sándor, az önkéntes - társuláson alapuló szövetkezeteket. Nos, úgy gondolom, önnek az alkotmány ezen rendelkezésével sok problémája nem lenne szabad hogy legyen, ugyanis azok a szövetkezetek, amelyeknek ön vagyont kíván juttatni, tisztelt Orosz Sándor, mindennek nevezhetõk, csak önkéntesen létrejöttnek nem. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.) Tehát ilyen körülmények között az alkotmány ezen szakaszára hivatkozni vagyonjuttatás kapcsán... - hát ne haragudjon, megítélésen szerint legalábbis kellõen át nem gondolt indítványnak minõsül.

De ha már ön az alkotmányra hivatkozik, akkor hadd hívjam fel mindenekelõtt a figyelmét arra, hogy az alkotmány 9. §-a olyan, az ön számára is megfontolandó meghatározásokat tartalmaz, miszerint Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlõ védelemben részesül. Nincs kimondva, hogy ez alól kivétel Orosz Sándor vagy Horn Gyula, hogy õk adhatnak ebbõl a vagyonból! Sõt hadd hívjam fel a figyelmüket arra a tényre, hogy az alkotmány 10. §-a éppen egészen más elvekbõl indul ki, mert azt mondja ki, hogy a magyar állam vagyona nemzeti tulajdon. Nos, ennek azért van jelentõsége, igen tisztelt Orosz Sándor, mert a nemzeti tulajdon fölött a nemzet rendelkezhet, nem pedig Orosz Sándor és nem Horn Gyula. (Derültség a kormánypárti oldalon.) Bármilyen sajnálatos is, erre fel kell hívnom a figyelmét, mert hiszen ez alkotmányos elõírás.

Ezek után arra hivatkozni, hogy a vagyonosztogatásnak és az azt megelõzõ vagyonfosztogatásnak az állami vagyon tekintetében van egy lehetõsége, amellyel önök élni szeretnének, úgy gondolom, ez nem csak megalapozatlan indítvány, hanem alkotmányellenes is, és a Független Kisgazdapárt nevében kifejezetten visszautasítjuk azt a sanda szándékot, hogy itt egyes kormánytagok az állami vagyon még megmaradt csekélyke részét egymás között szét akarják osztogatni. (Taps az ellenzéki oldalon.)

A Független Kisgazdapárt ehhez nem fog hozzájárulni, mert ezt a magyar nép kifosztásának tekinti. Ennek megfelelõen felhívom a figyelmet arra, hogy tartózkodjanak a nemzeti vagyon fosztogatásától!

Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage