Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Ha a nagy zajban lehetett hallani és én jól értettem, Orosz képviselõtársam azt mondta, hogy közel 7000 szövetkezet van Magyarországon. Gondoljunk bele, hogy ez a 7000 szövetkezet... 2000 szövetkezet hogyan és milyen módon fog lehetõséget kapni ahhoz, hogy állami vagyont ingyenesen megkapjon. (Sic!) Pályázatot fognak kiírni nekik? Mi alapján fog dönteni a kormány?

Ez az a cél, ami miatt mi azt mondjuk, és ami miatt én egy kétperces hozzászólásra lehetõséget kértem, hogy nem alkalmas arra, hogy igazából a szövetkezetek számára bármiféle komoly támogatást lehessen adni. A szövetkezetek, nem pedig egyes szövetkezetek, ma arra alkalmasak, a 2000 szövetkezetbõl arra alkalmas, hogy legyen néhány, aki abba a helyzetbe kerül, hogy meg fogja kapni. Az összes többi pedig hoppon marad. Ha nincsenek meg a feltételek, ha ez a törvényjavaslat csak annyit mond, hogy kivételesen indokolt esetben, akkor a kivételes indokoltság meghatározása jogilag értelmezhetetlenné válik; mint ahogy értelmezhetetlen, hogy kivételes esetben a kormány az ÁPV Rt. vezetõ tisztségviselõinek felmentést adhat, hogy ugyanannál a cégnél töltsenek be vezetõ posztot, amelynek a privatizációjában közremûködtek. A kormány megadja ezeket kivételesen indokolt esetben, mert mindegyik kivételesen indokolt.

Úgy gondolom, tisztelt képviselõtársaim, hogy ennek a vitának a végén, ha nagyon õszinték akarunk belülrõl magunkhoz lenni, akkor el kellene dönteni, hogy valóban az Országgyûlés a jogalkotást komoly feladatának tekinti, vagy pedig kiskapuk megteremtésével kívánja biztosítani esetlegesen a következõ választásoknak az anyagi erõforrásait.

Tegnap az újságok szóltak arról, hogy egyes kormánypárti képviselõk fel akarják újítani azt az ötletet, hogy az egyéni képviselõk 10 millió forintos fejlesztési kerettel rendelkezhessenek minden évben. Erre azt nyilatkozta egy másik kormánypárti képviselõ, hogy ennek most már nagyon rossz íze van a választások elõtt nem sokkal. Való igaz képviselõtársaim, ennek a törvénymódosításnak is rossz íze van, ezért ne támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage