Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! A T/3546/13. számú ajánlás 8. és 10. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

Az MDF képviselõcsoportja indítványozta az ajánlás 1. és 6. pontjairól a szavazást, és ennek érdekében külön szavazást kezdeményezett az elõterjesztõ által is támogatott 2. és 3. pontokról.

A szükséges bizottsági támogatás hiányában a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja indítványozta az ajánlás 9., 11. és 12. pontjairól a szavazást.

Az elõterjesztõ elõzetesen írásban minden frakció részére eljuttatta a támogatott módosító javaslatok körét. Ezek szerint a T/3546/13. számú ajánlás 2., 3. és 7. pontjait támogatja.

Az MDF külön szavazási indítványára figyelemmel most csak az elõterjesztõ által támogatott 7. pontról határozunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 202 igen szavazattal, 12 nem szavazattal és 15 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 1., 2. és 3. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat preambulumának módosítására.

Elõször Sepsey Tamásnak az ajánlás 1. pontjában szereplõ módosító indítványát teszem fel szavazásra, amely a preambulum egészének elhagyását kezdeményezi. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 47 igen szavazattal, 169 nem szavazattal és 15 tartózkodással nem fogadta el.

Most Farkas Gabriella és Hegyi Gyula javaslatát teszem fel szavazásra, az ajánlás 2. pontja szerint. Ebben szövegpontosítást kezdeményeznek a preambulum (1) bekezdésében. A bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 210 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 24 tartózkodással elfogadta.

Most az alkotmányügyi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 3. pontja szerint. Az indítvány a normaszöveg több pontján jogtechnikai pontosításokat kezdeményez. Az elõterjesztõ támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 211 igen szavazattal, 13 nem szavazattal és 10 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 4. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdésének módosításával azt javasolja, hogy az Országgyûlés hozzájárulásával 4 milliárd forint címletértékû kárpótlási jegy kerüljön felhasználásra. A bizottságok nem támogatják. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 156 nem szavazattal és 16 tartózkodással nem fogadta el.

(20.20)

Az ajánlás 5. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdésének módosításával a kárpótlási jegy életjáradékra történõ átváltásának feltételeit pontosítja. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 170 nem szavazattal és 10 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 6. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. § (2) bekezdésének módosításával a kárpótlási jegynek az életjáradékra válthatóságát a munkaképességüket legalább 67 százalékban elvesztettekre is kiterjeszti. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 54 igen szavazattal, 172 nem szavazattal és 15 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 1. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdésekkel javasolja kiegészíteni. Ezekben meghatározza azoknak a körét, akik nem részesíthetõk életjáradékban. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 173 nem szavazattal és 12 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 9. pontjában Tímár György a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdését új pontokkal javasolja kiegészíteni, amelyek a kárpótlási jegy felosztásáról rendelkeznek. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 178 nem szavazattal és 12 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 11. pontjában Tímár György a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi a közalapítvány részére juttatandó hagyaték pontosításával. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen szavazattal, 179 nem szavazattal és 13 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 12. pontjában Tímár György a törvényjavaslat 4. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Lényege: az Állami Számvevõszék köteles jelen törvény végrehajtását évente tételesen ellenõrizni. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 171 nem szavazattal és 15 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a szõlõ- és gyümölcstermesztésrõl, valamint a borgazdálkodásról szóló 1970. évi 36. törvényerejû rendelet módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/3484. számon, az egységes javaslatot pedig T/3484/5. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes törvényjavaslathoz senki sem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a szõlõ- és gyümölcstermesztésrõl, valamint a borgazdálkodásról szóló 1970. évi 36. törvényerejû rendelet módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 218 igen szavazattal, 5 nem szavazattal és 13 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják- e szavazatukat megindokolni. (Senki sem jelentkezik.) Nincs jelentkezõ.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a társadalmi szervezetek, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, valamint az egyházak költségvetési támogatására szolgáló pénzeszközök elosztásának bizottsági elõkészítésérõl szóló 74/1994. (XII.27.) országgyûlési határozat módosítását kezdeményezõ országgyûlési határozati javaslat általános vitája és a határozathozatala. A szociális bizottság önálló indítványát H/3736. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Csehák Judit miniszter asszonynak, a szociális bizottság... (Derültség és taps az MSZP soraiban.) ...bocsánat, elnézést kérek a lefokozásért... Csehák Judit képviselõ asszonynak, a szociális bizottság elnökének, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage