Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum egy biztonságos és gyarapodó Magyarországért dolgozik; éppen ezért a biztonságot veszélyeztetõ jelenségekre eddig is és ezután is fel fogjuk hívni a figyelmüket.

Két - megítélésünk szerint fontos -, az ország pénzügyi biztonságát veszélyeztetõ kérdésrõl szeretnék napirend elõtt szólni. Elöljáróban csak annyit, hogy a tavalyi év óta az úgynevezett nemzetbiztonsági törvény pontosan rendezi a felelõsök körét, és foglalkozik azzal a feladattal, hogy kinek kell megoldani az ország pénzügyi biztonságát veszélyeztetõ tevékenységek felderítését és elhárítását.

Mindezek elõrebocsátásával talán az eseményekrõl: 1995. december 21-én hat tonna jó minõségû, úgynevezett biztonsági papír érkezett az ország határára; tíz tonna papír pedig, ami bankjegypapír. A német hatóságok - hiszen Németországból érkezett - elõre jelezték ezt a magyar hatóságoknak, mert a jó minõség és a feltûnõ mennyiség erre okot adott.

A hat tonna papír zárjegyekre, értékpapírok hamisítására alkalmas, a tíz tonna papír pedig ötezer forintosok nyomására. Mindennek ellenére az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatok semmilyen intézkedést nem tettek. 1996. március 29-én õrizetbe vettek Vácott három férfit, akiknél kilenc darab, ötezer forintos bankjegy nyomtatásához felhasznált - tehát hangsúlyozom: már felhasznált - nyomólemezt találtak. Mindezeket követõen a felelõs Nemzetbiztonsági Hivatalnál semmilyen intézkedés nem történt.

1996 júliusában a Vám- és Pénzügyõrség kezdeményezésére - mert ezek az illetõ papírcsempészek még vámcsalást is elkövettek, ez kiderült 1996 júliusára, és ekkor a Vám- és Pénzügyõrség kezdeményezésére - behatoltak egy raktárba, ahol a papírok egy részét tárolták. Itt a hat tonna biztonsági papírból már csak román zárjegyfoszlányokat találtak, de találtak itt egy korszerû nyomdagépet, ami alkalmas arra, hogy ötezer forintosokat nyomtassanak rajta, és találtak olyan festékanyagokat, amelyek megegyeznek az ötezer forintos nyomtatásához használt festékkel. A tíz tonna bankjegypapírt továbbra sem találták meg.

Mindezeket követõen sem történt semmilyen intézkedés a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. 1997. február 6-án az egyik napilap ír az eseményekrõl. Az elkövetkezendõ napokban sem a rendõrség, sem a titkosszolgálat nem cáfolja a megjelent adatokat. A kudarcért tulajdonképpen egymásra mutogatás történik a belügyminiszter és a titkosszolgálatokat felügyelõ miniszter között. A vizsgálatok a hírek szerint csak arra vonatkoznak, hogy ki a felelõs, hogy szem elõl vesztették ezt a papírt - mert egy rövid ideig talán látták.

Az eltûnt papír, a tíz tonnányi papír minõsége teljes mértékben megegyezik azzal a Diósgyõrben gyártott papírral, amire Magyarországon az ötezer forintost nyomtatják. 50 százalékos selejttel számítva, tízmilliárd forintnak megfelelõ pénzt lehet nyomtatni ebbõl a bankjegypapírból, tehát nagy mennyiségû pénzrõl van szó; ennek a piacra dobása a készpénzforgalmat alapvetõen veszélyeztetheti, a készpénzforgalom egyensúlyát teljes mértékben felboríthatja. Az elmúlt hét szerdáig semmilyen intézkedés nem történt a Nemzetbiztonsági Hivatal részérõl; ezt bizottsági ülésen a miniszter úr állította és mondta.

Még egy nagyon fontos jelenség történt az elmúlt héten: láthatóan szervezett módon az egyik legnagyobb pénzintézet biztonságát igyekeztek megingatni, ami semmiféleképpen nem kívánatos, és veszélyezteti az egész bankrendszer mûködését. Úgy látjuk ebbõl a két jelenségbõl, hogy a kormány nem végzi megfelelõ módon a feladatát, és nem látja el az ország pénzügyi biztonságának a védelmét. Ezért ezúton a Magyar Demokrata Fórum nevében felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen hatékony intézkedéseket az ország pénzügyi biztonságának védelme érdekében, mert ha ezek a jelenségek elharapóznak, komoly veszélyeket jelentenek az ország pénzügyi biztonságára. Várjuk az intézkedésüket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage