Varga Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA LAJOS, a gazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! A gazdasági bizottság 1997. február 26-án tárgyalta a gazdasági reklámtevékenységrõl szóló törvényjavaslatot. Az elõadó kiemelte, hogy ebben a törvényjavaslatban több olyan fontos szempontot elrendezni, hogy például a reklámtevékenység szabályozott keretek között mûködhessen, ezenkívül pedig azt szeretné, hogy adott esetben a versenysemlegességet is szolgálhassa ez a törvény.

A vitában hozzászólók - gazdasági bizottságról lévén szó - elsõsorban a gazdasággal összefüggõ kérdéseket emelték ki, és természetesen egyetértettek az elõterjesztõvel abban - annál is inkább, mert ebben a munkában õk maguk is részt vettek -, hogy ezt az elõterjesztést egy nagyon széles körû szakmai, társadalmi egyeztetés elõzte meg, amelynek keretében kialakult a jelenlegi szöveg.

Természetesen mindannyian tisztában voltunk azzal is, hogy itt különbözõ érdekek ütköznek egymással. Mi elsõsorban arra tettük a súlyt, hogy a gazdasági reklámtevékenységben azokat a gazdasági produktumokat lehessen reklámozni, amelyeket egyébként a magyar ipar, a magyar mezõgazdaság állít elõ. Természetesen tudjuk azt - és egyet is értettünk a vitában az elõterjesztõvel a tekintetben -, hogy nem lehet korlátlanul folytatni ezt a reklámtevékenységet, hanem bizonyos korlátok mellett kell ezzel élnünk. Ezt egyébként a szakma képviselõi az elõzetes egyeztetések során szintén természetesnek tartották, és úgy gondolják, hogy erre rásegítésképpen még az önszabályozás eszközeivel is hajlandók - és tudnak is - élni.

Felmerült a vitában egy olyan kérdés, hogy az elõkészítõ munkában ez a törvénytervezet vajon puhult vagy keményedett, hiszen a környezetvédelmi szervezetek részérõl olyan megjegyzés hangzott el korábban, hogy a gazdasági lobbyk érdeke felpuhította ezt a törvényjavaslatot.

(10.10)

Az elõterjesztõ a válaszában kiemelte, hogy természetesen lehet így is értékelni, hogy valami puhult ebben a javaslatban, ugyanakkor viszont azok, akik a másik oldalon állnak a reklámozás és a reklámozandó termékek tekintetében, õk viszont úgy értékelhetik, hogy ennél a reklámtörvény-tervezetnél lehetett volna még jobbat is beterjeszteni. Természetesen ezt a vitában mi magunk is megfogalmaztuk, hogy a parlament elõtti vitában lehetõség lesz arra, hogy a törvényt jobbítsuk, és ennek a reményében ajánljuk a gazdasági bizottság részérõl általános vitára a törvénytervezetet. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage