Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Miniszter Úr! 1990-ben létrejött a budapesti ferihegyi nemzetközi repülõtéren a Repülõtéri Biztonsági Fõigazgatóság. A Repülõtéri Biztonsági Fõigazgatóság feladata az 1989- es chicagói egyezményben elõírt biztonsági követelmények maradéktalan teljesítménye, illetõleg a nemzetközi és belföldi polgári repülés ellen elkövetett jogellenes cselekmények elleni védelem.

A Rendõrségi Magazin idei február 18-i számában az újonnan kinevezett Forgács László országos rendõrfõkapitány úgy nyilatkozott, miszerint egy racionálisabb, olcsóbb és hatékonyabb rendõrségi szervezet kialakítása a cél, s ennek keretében sikerült az Országos Rendõr-fõkapitányság létszámát mintegy 200 fõvel csökkenteni.

Az interjú egy másik részébõl azonban kiderül, hogy a létszámcsökkentés úgy valósulna meg, hogy az említett Repülõtéri Biztonsági Szolgálat mintegy 200 fõs állományát az Országos Rendõr- fõkapitányság szervezetébõl a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szervezetébe helyeznék át.

Mindezekbõl két fontos kérdés következik: Nyilvánvaló, hogy a repülõtér biztonságát továbbra is csak a helyszínen lehet ellátni, tehát az ORFK sikerként elkönyvelt létszámcsökkentése nem felel a valóságnak, hiszen a biztonsági szolgálatot ellátók az ORFK állományából történõ kikerülésük ellenére a valóságban továbbra is az eddigi helyszínen maradnak. Ugyanakkor a biztonsági személyzetnek a BRFK állományába helyezése mégis azt a veszélyt rejtheti magában, hogy adott esetben elvezényelhetik õket más budapesti feladat végrehajtására is, veszélyeztetve ezzel a repülõtér biztonságát, amely ráadásul fejlesztés elõtt áll, új terminál épül, nõ a teher- és utasforgalom, s nõhet a bûncselekmények száma is.

A kérdésem tehát az, hogy egyrészt puszta propagandaszólamnak látszik az a kijelentés, miszerint végrehajtották az ORFK létszámcsökkentését 200 fõvel, s növelték a fõváros közbiztonságát, másrészt elõfordulhat, hogy a fõváros biztonsága az áthelyezéssel nõ, a repülõtér biztonsága viszont súlyos sérelmet szenved. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage