Pál Béla Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Hírlap februárban induló cikksorozatából arról tájékozódhattak az olvasók, hogy a kormányzat elképzelése szerint jövõre megszûnik a munkahelyi mûvelõdési intézmények állami támogatása. E hír természetesen aggodalommal töltötte el a mûvelõdési intézményekben dolgozókat, az intézmények szolgáltatásait igénybe vevõket, és én azt gondolom, hogy a magyar kultúrával, a közmûvelõdési intézmények állapotával kapcsolatban felelõsséget érzõ minden állampolgárt is. Hiszen a jelenleg létezõ 120 intézménynek szinte egyedüli mûködési, épületfenntartási, rezsi-, munkabérforrása ez a költségvetésben elkülönített állami támogatás, mivel ezek az intézmények az önkormányzatok számára megítélt fejkvótából - néhány kivételtõl eltekintve - nem részesülnek. A hiányzó feltételeket saját bevételeik, illetve utólag pályázatok útján tudják elõteremteni.

Ezeknek az intézményeknek a jelentõs része nagyon fontos lakóhelyi feladatot lát el. Így tehát ezek közé tartozik a Fõvárosi Mûvelõdési Ház, vagy például ha a lakóterületemrõl, Veszprém megyébõl hoznék példákat, akkor idetartozik a pápai Pedagógus Mûvelõdési Ház, a tapolcai Batsányi János Mûvelõdési Központ, a balatonfûzfõi Beloiannisz Mûvelõdési Központ és a várpalotai Jó Szerencsét Mûvelõdési Központ, amely mind-mind fontos lakossági szolgáltatást lát el ezen a területen. Az állami támogatás megvonása az e házak keretében mûködõ 2310 civil közösség, közel 500 amatõr mûvészeti csoport mûködési feltételeinek megszûnését, valamint 33 ezer közmûvelõdési rendezvény elmaradását okozná.

Éppen ezért aggódva kérdezem az államtitkár urat arról, hogy biztosított-e a munkahelyi mûvelõdési intézmények támogatása a jövõben is.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage