Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ha egy szóval kell válaszolni, akkor azt mondom, hogy igen, tehát jogos.

A képviselõ úr sokakat érintõ és aktuális kérdésre hívta föl a figyelmet. A távbeszélõ-szolgáltatás gyors ütemû fejlõdése a korábbitól eltérõ megoldásokat is szükségessé tett. Elég utalnom arra, hogy az elmúlt évtizedek ütemét lényegesen meghaladó fejlesztés történt az elmúlt két évben. A fõvonalak száma 40 százalékkal emelkedett két év alatt, és így az európai középmezõnybe sikerült felküzdeni magunkat.

A helyi távbeszélõ-szolgáltatásokban mintegy fél évvel ezelõtt kezdõdtek meg a képviselõ úr által említett rádiós kapcsolású telefonállomás-létesítések, elsõsorban a ritkán lakott és hálózatilag nehezen elérhetõ vagy nem gazdaságos területeken. Mûszakilag ezek a távbeszélõ-állomások valóban helyi tápellátást igényelnek, ami viszont többletköltséggel jár. Az is tény, hogy az elektromos hálózat meghibásodása esetén csak akkumulátorról lehet használni ezeket, és ezeket csak költségtérítés ellenében bocsátják rendelkezésre.

Teljes mértékben indokoltnak tartom, hogy a rádiós vonalak minõségi különbsége és a helyi áramfelhasználásból adódó többletterhek a tarifák mérséklõdésében is tükrözõdjenek. Ennek megfelelõen felkértem a Matáv elnök-vezérigazgatóját, dolgozzon ki javaslatot ezen többletköltségek kompenzálására. Õ tájékoztatott a következõkrõl: vállalta, hogy '97. április 1-tõl a korábbi 20 impulzus ingyenes használati idõt további 20 impulzussal emeli, ami kedvezõbb távközlési díjat jelent; vállalta, hogy az egyéni elõfizetõk részére '97. január 1-tõl 72 óráról 48 órára csökkenti a kötbéremelési hiba-elhárítási idõt, tehát gyakorlatilag gyorsabb hibaelhárítást vállalt; végül a korábban felszerelt, ezután létesítendõ egyéni elõfizetõi készülékekhez az akkumulátorokat 50 százalékos árkedvezménnyel és 6 havi részletfizetéssel, a közintézményeknek pedig ingyenesen szolgáltatja.

Ha megengedi, még folytatnám a következõ egy percben. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage